1. Pitanje broj: #11905

  Dugo godina se drogiram heroinom.U više navrata sam apstinirao po par meseci. Skoro sam izašao iz jedne vrste komune u kojoj sam proveo pola godine i ponovo počeo po starom. Prekinuo sam tako što sam otišao na Zlatibor i bio tamo 15 dana, očistio se i ugradio implant (nalorex). On je trajao tri meseca i ja sam posle ta tri meseca ponovo posegnuo za istim zlom. To traje već nekih mesec i po dana. I osećam da imam i fizičku i psihičku krizu.U dva navrata sam boravio u "Drajzerovoj" na "skidanju" i tamo sam dobijao, između ostalog lek Catapresan. Znam da on služi za obaranje visokog pritiska, ali takođe i ublažava neke od simptoma fizičke krize. Npr. jezu, znojenje.... Nabavio sam jednu kutiju Catapresana i još nekih lekova i želim da počnem da se skidam kući sam.
  Molio bih Vas da mi bliže objasnite delovanje Catapresana u slučajevima apstinencijalne krize i sa kojim lekovime se on NE SME koristiti zajedno. Znam da snižava krvni pritisak i da je veoma opasno koristiti ga na \"svoju ruku\". Ali verujte, da izbora nemam. Ne smam nikome da kažem problem i moram sam na sebe da se oslonim. Posle fizičkog skidanja, odmah idem na ponovni implant. Takođe bih Vas zamolio da mi kažete kolike doze prvih dana da koristim i kada i koliko da smanjujem.
  Hvala Vam unapred,
  Milan

  Odgovoreno: 03. 10. 2008.
  • Dragi moj prijatelju,
   Plašim se da neću moći puno da Vam pomognem ovako preko interneta. Imate ozbiljan problem i volja da se reši je veoma važna stvar. Međutim, za rešavanje ovog problema potreban je ozbiljan pristup i medicinski nadzor koji se može ostvariti samo u bolnici. Ne bih se usudio da lečim zavisnost od heroina u kućnim uslovima. Pre svega zbog toga što mi nisu pri ruci silni lekovi ili sredstva koji mi mogu biti potrebni ukoliko dođe do ozbiljnog apstinencijalnog sindroma ili drugih neželjenih efekata. Kao što postoji terapija održavanja na metadonu kao metod odvikavanja, tako je i praksi već godinama terapija održavanja na klonidinu. To je katapresan, lek za koji pitate. Doze, početne i kasnije doze održavanja mogu se odrediti samo posle detaljnih analiza opšteg zdravlja i ne zato se terapija ne preporučuje u kućnim uslovima. Zato..suočite se sa problemom i potražite pomoć stručnjaka, ovako preko neta možete napraviti još gori problem.

Ostavite komentar