1. Pitanje broj: #11677

    Poštovani,
    imam pozitivne testove, tj. alergiju na sve vrste polena (drveće, stabla, ambrozija). Međutim, alergijske reakcije su atipične i ne znam koliko imaju veze sa pozitivnim testovima. Imam već skoro 8 godina urtikariju koja se brzo povuče (javi se u situacijama fizičkog zamora i znojenja) i nekoliko puta oticanje očnih kapaka (najverovatnije uzrokovano aspirinom).
    Zanima me da li smem da pijem čajeve i ako smem koje? Doktorka mi je rekla da ih izbacim i to mi teško pada, jer sam ih dosta konzumirao u prethodnom periodu.
    Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 29. 09. 2008.
    • Generalno gledano Vi verovatno imate neku vrstu atopijske konstitucije, to jest povećanu sklonost ka alergijskom i hipersenzitivnom reagovanju na različite alergene. Imajući u vidu da se u kontaktu sa alergenima može doći preko hrane (ili pića), preko udahnutog vazduha, korišćenjem nekih lekova ili dodirom sa različitim supstancijama, veoma je teško utvrditi koji su to alergeni baš u datom trenutku odgovorni za pojavu urtikarije. Postoje načini da se ovakav način reagovanja smanji, ali se time bave lekari imunolozi. Što se čajeva tiče i oni mogu biti alergeni, neki manje neki više, kao i sve ostalo sa čim dolazite u dodir. Rado bih Vam odgovorio na konkretnije pitanje, ukoliko znam kakav je alergeni potencijal pojedinog čaja. Ima ih različitih, pa ne mogu da Vam dam generalni odgovor. Inače, mislim da je najmanja mogućnost da se ovako senzibilišete, pa probajte...neće Vam se ništa loše desiti, a saznaćete da li neki čaj možete da pijete ili ne.

Ostavite komentar