1. Pitanje broj: #11490

    Poštovani,
    moja beba ima mesec dana i stalno pun nos (ako se nosem mogu nazvati one dve rupice na njenom licu).. Poslednjih nekoliko dana se stanje pogoršalo, sekrecija se povećala, što je uslovilo otežano disanje i buđenje na svakih sat vremena. Ni sa dojenjem ne ide baš najsjanije.. Inače, beba nema temperaturu, do sada je nismo izvodili napolje (sem kod pedijatra na prvi pregled) i obitava u fino zagrejanim prostorijama.. Stavljamo joj fizioloski rastvor i ispumpavamo pumpicom!
    Moja pitanja su: koliko često možemo davati fizioloski rastvor, u kojoj količini, da li je dobro da ga malo zagrejemo pre upotrebe, da li postoji još neko efikasno, a po bebu neškodljivo sredstvo koje možemo koristiti? Što se tiče pumpice, da li može da naškodi i da li je zdravo koristiti je (pumpica je po pricipu creva ciji jedan kraj ide u bebin nos, a drugi u usta, tatina, pa onda mora poprilično jako da se povuče da bi bilo efekta)?
    Izvinite na mojoj opširnosti i unapred hvala!!

    Odgovoreno: 26. 09. 2008.
    • Poštovana,
      Povećana sekrecija iz nosne sluzokože novorođenčeta je uobičajena pojava i može da traje i više od mesec dana posle porođaja. Mislim da o tome ne treba da brinete isuviše ukoliko beba nema drugih simptoma, kašalj, povišena temperatura, znaci infekcije grla.... Upotreba fiziološkog rastvora je preporučljiva i nema štetnih efekata. Što se tiče, takozvane, pumpice, mislim da se tu problem može javiti. Postoji opasnost od oštećenja osetljive i nežne sluzokože nosa kod bebice. U apotekama se mogu kupiti specijalno napravljene pumpice za ovakve stvari. One na jednom kraju imaju otvor koji se stavlja u nozdravu bebe, a na drugom kraju gumenu pumpalicu kojom se izvlači sekret. Ali, iovakve naprave se ne smeju primenjivati više od jednom ili dva puta dnevno. Ne znam da li je baš opravdano da otac usisava sekret na drugom kraju cevčice, jer sam siguran da se infekcija ovako može preneti.

Ostavite komentar