1. Pitanje broj: #11181

    Poštovanje,
    Imam česte mokraćne infekcije, prepisan mi je lek Monural koji mi reši problem. Interesuje me koliko često taj lek mogu da koristim?
    Unapred Vam hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 21. 09. 2008.
    • Treba definisati prvo šta je to urinarna infekcija. Koja je bakterija izazvala i koliko je bakterija prisutno u 1 ml mokrace. Tek ako se utvrdi da ih ima više od 100 000 u 1 ml smatraće se da postoji infekcija. Još ako se utvrdi i koja je, onda se leči na osnovu antibiograma. Često su bakterije prisutne i nađu se u nalazu, ali nema nikakvih simptoma, pa je veliko pitanje da li treba uopšte koristiti antibiotik. Monuraj je fosfomicin i može biti efikasan. Koliko često? Naravno, ne prečesto i ne predugo, jer se onda može doći do neracionalne primene.

Komentari na pitanje: #11181

    • Takodje imam isti problem koji resavam koriscenjem istog leka. Meni se desava da jednom do dva pota godisnje dobijem bakterije, obicno u oktobru, novembru ili aprilu mesecu. Nalaz je skoro uvek 40 000 mesana flora. I ja sam postavila doktorici isto pitanje, s obzirom da mi uvek prepisuje isti lek. Njene reci su ma dva puta godisnje nije nista, mozes da pijes i uvu. . . . . . .

Ostavite komentar