1. Pitanje broj: #11157

    Moja majka, koja ima 62 godine ima reumatodoidni artritis i nakon već dvije godine liječenja, njoj je iz dana u dan sve gore iako svi ljekari govore da je to normalno i da je to ustvari početak te bolest, naiđe period kada ne može ni da ustane. Trošila je razne terapije od kojih joj je najvise pomogao diklofenak kojega još uvijek troši, svjesna da joj šteti. Doktor reumatolog joj je skoro propisao resohin, ali ni taj lijek ne pokazuje neke rezultate, jedino što joj je oslabljen apetit, a to jo se desilo i dok je trošila sulfasalazin, s tim što je tada imala i glavobolje i sveopštu slabost, tako da je došla i do infuzije.
    Zanima me da li će ta bolest uopšte da malo miruje, tj. da se zaustavi bol bar na jedan period i da li ima neki provjereno dobar lijek za tu vrstu bolesti?

    Odgovoreno: 20. 09. 2008.
    • Reumatoidni artritis je hronično oboljenje koje počne u nekom dobu i traje celog života. Ovo oboljenje karakterišu periodi izraženijih simptoma i periodi smirivanja. Upravo zato što traje dugo ovo oboljenje treba da počne da se leči najslabijim analgetikom koji pacijentu umiruje bol. Kada ovaj lek prestane da bude delotvoran prelazi se na jači i tako postepeno do najjačih. Upravo zbog toga se lekari ne odlučuju da počnu odmah terapiju sa najjačim lekom, jer kad njegovo dejstvo prestane, pacijenta neće imati čime da leče. Ono što sigurno može da pomogne i umiri bolove je fizikalna terapija i banjski tretmani, naročito u Niškoj Banji.

Ostavite komentar