1. Pitanje broj: #11120

    Poštovani,
    imam dete od 2,5 godine kod kojeg je prošle godine pronađena bakterija u nosu streptococcus pneumoniae i to više od 100 miliona kolonija. Lečili smo je hloramfenikolom (masti) i to 3 puta uzastopce, ali nije bilo pozitivnog rezultata. Ona je i dalje bila u istom broju. Savetovali su nas da prekinemo sa terapijom, jer bi mogla da se ošteti sluznica nosa. Sad, nakon godinu dana, ponovljena je analiza i ustanovljeno da se u nosu i dalje nalazi ta bakterija u istoj razmeri plus tzv. "zlatni streptokok" i u nosu i u grlu. Na antibiogramu stoji samo jedan plus za "zlatni streptokok", pa mi je rečeno da to nije opasno i da dete ne treba da pije i antibiotik zbog toga, nego da samo i ovaj put ponovimo terapiju mazanja nosne supljine hloramfenikolom.
    Šta Vi mislite o toj terapiji? Da li je moguće da je dete kliconoša i da se ova bakterija nikad neće ukloniti? Da li je dugoročno opasna?
    S poštovanjem,
    Dijana

    Odgovoreno: 20. 09. 2008.
    • Verovatno mislite na zlatni stafilokok (staphilococcus aureus). Pva bakterija, kao i streptokok koga spominjete često se nalaze na nosnoj sluzokoži, a da pri tome ne izazivaju nikakve kliničke simptome. Streptokokus je jedan od najčešćih izazivača respiratornih infekcija. Po mom mišljenju treba primeniti oralnu terapiju onim antibiotikom na koji je streptokok u nosu Vašeg deteta osetljiv, a to se vidi u antibiogramu. Znači antibiotik 7 do 10 dana, 3 dana pauza i opet bris, koji bi pokazao da li ima i dalje bakterije u nosu. Ukoliko ima, još jedna tura antibiotika po antibiogramu.

Ostavite komentar