1. Glavobolje zbog viska kilaze

  Pitanje broj: #134001

  Imam 37 godina želela bih da smršam 20kg trenutno imam 80kg, visina mi je 158cm dajte mi neki savet, pomozite mi. Svaki dan imam glavobolje sumnjam da je zbog kilaže. Pokušavala sam da držim dijetu, ali je neuspešno metabolizam mi je veoma spor. Hvala u napred nadam se da ćete mi pomoći.

  Odgovoreno: 06. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom i/ili eliminacijom jednog ili 2 nutrijenta (obično to budu ugljeni hidrati ili i ugljeni hidrati i masti), predstavljaju najveću grešku u trajnom gubljenju kilograma, a upravo najveći broj internet dijeta se zasniva na tom principu. Ovakav pristup dovodi do obaranja bazalnog metabolizma, narušava se hormonski balans i potrebno je duplo više vremena i truda da se sve vrati u normalu.

   Put ka trajnoj redukciji kilograma (masne mase tela) predstavlja preveliki izazov za većinu ljudi. Glavne prepreke na tom putu su navike koje se teško menjaju, prevelika očekivanja, te su ljudi stoga nestrpljivi i nesigurni, zbog čega prelaze sa jedne na drugu “dijetu”, ne ostavljajući telu vremena da se privikne na novi način ishrane kako bi proces gubljenja kilograma krenuo da se odvija.

   Savet je da se napusti koncept "dijeta" i naprave trajne promene u načinu ishrane, jer samo trajne promene navika daju trajne rezultate. Pored promena navika u načinu ishrane potrebno je u taj proces uključiti i fizičku aktivnost.

   Sada ću vam napisati osnovne smernice za promenu načina ishrane i u nastaku najefikasniji trening za skidanje masnih naslaga.

   ŠTA TREBA DA IZBEGAVATE:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

   SVE GORE NAVEDENE KATEGORIJE NAMIRNICA TREBA ZAMENITI SLEDECIM NAMIRNICAMA:

   - meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama

   - brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, paradajz, luk, cvekla i ostalo povrće

   - maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline

   - orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica..)

   - krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, ovsene pahuljice, heljdine pahuljice, grašak, boranija, pirinač itd

   Da biste napravili trajne promene i rezultate ne krećite u radikalne promene, već korak po korak. Nemojte odmah uskratiti sebi sve. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po ovim preporukama. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Benefiti su mnogobrojni, a dovoljno je reći da ćete se osecati drastično bolje u svojoj kozi.

   VISOKO INTENZIVNI TRENING SA OPTEREĆENJEM (HIRT) je najefikasniji princip treninga u borbi protiv MASNIH NASLAGA. Princip HIRT treninga se zasniva na izvođenju većeg broja složenih (višezglobnih) vezbi u određenom broju serija i ponavljanja bez pauze. Ovi parametri se određuju u zavisnosti od fizičke spreme pojedinca. Ovaj tip treninga je dinamičan i zanimljiv naročito ukoliko ne volite kardio trening, a u isto vreme je daleko efikasniji u sagorevanju masnih naslaga.

   HIRT prouzrokuje EPOC efekat (povećana potrošnja kiseonika nakon treninga). Plastično objašnjeno, nakon ovakvog treninga naše telo koristi znatno veće količine kiseonika i troši mnogo više kalorija u oporavku kako bi se vratilo u homeostazu(ravnotežu). Povećana potrošnja kalorija nakon ovakvog treninga može da traje 24h, a čak do 72h. Najvažnije od svega je što kalorije koje se u ovom procesu troše uglavnom dolaze iz MASNIH DEPOA (MASTI). Što jači intenzitet na treningu to će efekat biti veći, drugim rečima, naše telo će u oporavku potrošiti više kalorija, a mi se lišiti veće količine masti.

   Prilagoditi intenzitet vašoj fizičkoj spremi ali zadržite principe na kojima se temelji HIRT kako bi imali sve ove pozitivne efekte. Pre ovakvog treninga se dobro zagrejte na nekoj od kardio sprava(10-15 minuta), istegnite mišiće(dinamički tip istezanja) i spremni ste za trening. Bitno je da date 100% vaših mogućnosti na treningu, ne poredite se i takmičite sa drugima već se trudite da svaki sledeći put nadmašite sebe.

   Primer treninga:

   mrtvo dizanje 4 x 10

   iskorak 4 x 10 po nozi

   potisak kukovima (hip thrust) 4 x 10

   prednje lat vučenje 4 x 10

   sklekovi 4 x 10

   izdržaj (plank) 4 x 40 sekundi

Ostavite komentar