1. kako da se ugojim mnogo

  Pitanje broj: #159314

  Imam 60 a želeo bih da imam 90 kilograma. Ne pijem, niti pušim.
  Interesuje me kako da organizujem pravilnu ishranu, doručak, ručak i večeru u odnosu na ove ciljeve.

  Odgovoreno: 12. 11. 2018.
  • Poštovani,
   raspored obroka jeste važan ali ne i jedini faktor koji može da utiče na povećanje vaše težine. Vaš cilj smatram ekstremnom promenom, plan ishrane mnogo zavisi od mnogo faktora: vašeg zdravlja, da li ste profesionalni sportista, koliko imate godina...  neophodno je da prvo uradite sve preglede pa tek onda zakažete posetu nutruicionisti

   Od opštih saveta, mogu da kkažem da je važno da ustanete rano ujutru kako bi ste imali dovoljno vremena da nemate zadnji obrok kasno uveče a da ipak imate 5 obroka ili idealnih 6 ukoliko bi razmak izmedju obroka bio 4 sata a izmedju užina i obroka makar 2.
   Podeliću namernice na nekoliko kategorija kako bi ste ih lakše kombinovali. Pre svega možete uparivati meso sa povrćem sa složenim ugljenim hidratima.

   Začinsko bilje u cilju poboljšanja ukusa hrane i sve vrste sirća, balzamiko ili limunov sok su takođe dozvoljeni, podrazumevajući da pored ovih namirnica postoje i druge dozvoljene te da je ovo samo skraćena lista.

   Voće nisam naveo ali je jeste dozvoljeno pogotovu bobičasto voće (brusnica, borovnica, malina, kupina, jagoda. .).
   Preporuka je da se voćem hranite u prvom delu dana i između obroka te ne više od 200gr na dnevnom nivou.

   Molim vas da svedite unos mlečnih proizvoda na minimum.

   Pre nego što kombinujete namirnica kako bi napravili obrok da kažem da ne postoje namirnice (obroci) koji su predviđeni za doručak, ručak ili večeru. Tako da nije nikakva greška, čak je i odličan izbor piletin, losos ili pasulj za doručak. Tačno je da se pasulj dugo vari ali to nije razlog da ga izbegavate pod izgovorom da je teška hrana za doručak. Postoje namirnice koje prijaju ili ne vašem digestivnom traktu i time treba da se rukovodite prilikom izbora.

   Molim vas da uradite sistematski pregled i analizu krvi i hormona, preopručujem da zakažete pregled kod psihologa jer kod velikih promena treba voditi računa i o mentalnom i o fizičkom zdravlju.
   Pošaljite mi sve vaše rezultate kako bih na osnovu toga moga da kreiram pravi program ishrane po danima, nedeljama i po energetskim vrednostima.
   Pozdrav

Ostavite komentar