1. Višak kilograma mi se vraća nakon dijete

  Pitanje broj: #135214

  Moj problem je veliki višak kilograma! Ovako visoka sam 1.69cm, a imam 78kg bila sam na mnogo dijeta, ali problem je što mi se kilogrami brzo vrate. Hvala bogu potpuno sam zdrava. Još jedan problem je da sve što jedem brzo dobijem veću kilažu. Molim Vas da mi što pre odgovorite pošto mi višak kilograma stvarno smeta. Hvala unapred! : )

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   niiste napisali kakve su vaše prethodne dijete bile ali pretpostavljam da se radi o nekim rigoroznim dijetama koje podrazumevaju isključivanje jednog ili čak dva nutrijenata uz niski kalorijski unos u određenom vremenskom intervalu. Što je taj interval duži to nastaje veći problem.

   Dugotrajne restriktivne dijete sa velikim kalorijskim deficitom guraju naš organizam u ODBRAMBENI MOD gde se gase ili svode na minimum sve druge fizioloske procese (reproduktivnu funkciju, nervni sistem, snižava se bazalni metabolizam, narušava hormonski balans..) sem onih koji su neophodni za preživljavanje.

   U ODBRAMBENOM MODU potrošnja masti je svedena na minimum, a aktivnost enzima koji učestvuju u akumulaciji, čuvanju masti je na maksimumu jer je mast glavni izvor energije.

   Da biste napravili trajne promene i rezultate ne krećite u radikalne promene, već korak po korak. Nemojte odmah uskratiti sebi sve. Za početak biće i više nego dovoljno da zamenite uobičajena dva obroka u toku dana po dole ispisanim preporukama. Ukoliko niste fizički aktivni, krenite sa nekim vidom aktivnosti 3 puta nedeljno u trajanju od 40-ak minuta. Budite strpljivi, verujte u proces i bićete nagrađeni rezultatima. Benefiti su mnogobrojni, a dovoljno je reći da ćete se osecati drastično bolje u svojoj koži.

   Postepenim promenama menjate i svoje navike ukoliko istrajete u tom procesu, a promena navika je ključ uspeha u bilo kojoj sferi života. Promena navika u načinu ishrane će vas i mentalno ojačati i bićete spremniji da odgovorite i drugim životnim izazovima znatno lakše, što je još jedna poztivna stvar u ovom procesu. Na kraju ćete biti ponosni na sebe zbog pozitivnih promena, a svojim primerom ćete sigurno uticati na ljude oko sebe i mnogi će se ohrabriti da krenu vašim stopama podstaknuti vašim rezultatima. Još jedan motiv da već sada krenete put pozitivnih promena.

   ŠTA KONKRETNO TREBA DA IZBEGAVAMO:

   - prženu i pohovanu hranu u svim oblicima

   - mesne prerađevine (kobasice, roštilj meso, šunke, salame, mesne nareske itd)

   - grickalice, peciva

   - zašećerene napitke, sokove (gazirane i negazirane)

   SVE GORE NAVEDENE KATEGORIJE NAMIRNICA TREBA ZAMENITI SLEDEĆIM NAMIRNICAMA:

   - meso (piletina, ćuretina, junetina, ovčje i jagnjeće meso), jaja i nerafinisani mlečni proizvodi (bez dodataka šećera) u umerenim količinama

   - brokoli, kelj, spanać, špargla, kupus, paprika, prokelj, krastavac, tikvice, paradajz, luk, cvekla i ostalo povrće

   - maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masline

   - orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, golica..)

   - krompir, batat, sočivo, pasulj, kinoa, ovsene pahuljice, heljdine pahuljice, grašak, boranija, pirinač itd.

   Ključ uspeha u trajnom gubljenju kilograma leži u napuštanju koncepta dijeta i promeni navika u pogledu načina ishrane.

Ostavite komentar