1. Pitanje broj: #64140

    Pre mesec dana sam otpusten sa odeljenja hirurgije klinicko bolnickog centra u kragujevcu sa dijagnozom prelezanog oboljenja teske upale pankreasa 4 stepena (mislim da je u pitanju rep pankreasa) . U septembru bi trebao da obavim jos jedan rendgenski snimak i da budem upucen na operaciju odstranjenja zucne kese, koja je inace puna kamenja cije je pokretanje i izazvalo upalu pankreasa. Zanima me sta sve mogu jesti s` obzirom da sam izlozen strogim higijenskim uslovima ishrane. Konkretno sada jedem samo bareno povrce (krompir i sargarepu) , pirinac, supice, keks, mleko, jogurt i eventualno piletinu (belo meso) . Zanima me sta jos mogu jesti pored toga? Receno mi je da ne okusam alkohol, gazirane sokove i masnu hranu cega se i pridrzavam. Unapred zahvalan. Zivkovic bogosav.

    Odgovoreno: 05. 07. 2010.
    • Poštovani,
      Pošto ste pomenuli kragujevac, siguran sam da u institutu za javno zdravlje kragujevac možete dobiti savete o pravilnoj ishrani. Podatak sa njihovog sajta: dr dragan vasiljević, tel: 504-509.
      jedite i bajat hleb, kiflu, đevrek, kuvanu testeninu, mladi - nemastan sir, pečenu ribu, belance od jajeta, od povrća dodajte u jela po malo kečapa ili pasiranog paradajza, osim šargarepe i druge vrste korenastog povrća (paškanat, peršun) , od voća kompote i voćne sokove. Ne znamo stanje šećera u krvi, ako je povišen uzdržavajte se dodavanja šećera, meda, marmelade i slično a ako je u redu, dodajte umereno, eventualno ratluk, žele.
      Pozdrav

Ostavite komentar