1. Pitanje broj: #56896

    , , pronađeni mikotoksini u integralnom, heljdinom i ražanom brašnu, kao i pahuljicama, dugoročno mogu izazvati različita maligna oboljenja, kaže dr jasna mastilović" http: //www. Kontra-punkt. Info/print. Php? Sid=56852 konzumiram ovsene pahuljice vec duze vreme, narocito za jutarnji obrok. Obzirom da se zitarice preporucuju sve vise u ishrani od strane lekara, zanima me koliko u svemu tome ima istine. Prilozio sam link preko koga se mozete detaljnije informisati o ovoj temi! Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 21. 03. 2010.
    • Poštovani,
      Kontra-punkt? Anarhizam? Šta da očekujemo, šta ovakav sajt da kaže o ishrani: ) mora biti nešto. . Anarhistično?! Da se vratim na pitanje. Tačno je da se mikotoksini mogu naći u namirnicama koje ste naveli. Ali za to je potrebno da postoje loši uslovi čuvanja namirnica u kojima dolazi do razvoja plesni. Na kraju krajeva za svaku kategoriju namirnica postoje dobri, odgovarajući i neodgovarajući uslovi čuvanja. Vi ne možete znati unapred koliko mikotoksina ima u namirnicama. Ono što možete je da procenite gde kupujete, da steknete utisak o stepenu higijene, o urednosti osoblja, poštovanju propisa, uslovima čuvanja namirnica. Sve to isto važi i za proizvođače, dakle da se bezbedno postupa sa namirnicama i pre nego što one dođu u prodajne objekte. Sledeće je da poklonite poverenje u poznate, proverene proizvođače i trgovce, kod kojih se traže i poštuju visoki standardi kvaliteta. Ti standardi pord ostalog uključuju i redovno ispitivanje namirnica u laboratorijama od sirovine do gotovog proizvoda. Tako dolazimo do namirnica koje su bezbednije, do namirnica u kojima prisustvo mikotoksina nije verovatno. Budite kritični i prema člancima, nekada su članci i izjave naručeni, a nekada se iz rečenog istrže kontekst, da bi urednici postigli neke svoje ciljeve.
      Pozdrav

    • Dr Miroslav Rakočević 21. 03. 2010.

      Zaboravio sam da kažem jako važnu stvar. Informisali ste se na anarhističnom sajtu, a sve što sam opisao o bezbednosti hrane je suprotno od anarhizma. Opisao sam jedan red i poredak u kome postoje procedure da ne bi došlo do ispada i previda važnih postupaka koji vode do bezbedne hrane. Zamislite anarhiju u proizvodnji i trgovini hrane? Onda bi mikotoksine mogli imati na svakom koraku. Nisu krivi proizvodi od žitarica nego postupci ljudi, kada su neuređeni, haotični i nestručni.

Ostavite komentar