1. Pitanje broj: #41901

    Molim za savet. . . Izgubila sam naglo kilazu i izgledam jako mrsavo sa 55 na 41 sto je pocelo da se odrazava na moje zdravlje. . Molim za savet i da li mogu da pijem proteine s obzirom da ih piju svi koji zele da nabace kg. . I koje proteine da potrazim? I da li mogu da stete s obzirom da pokusavam da ostanem u drugom stanju a moj ginekolog kaze da je sve ok jedino je problem sto sam jako mrsava bila sam kod endokrinologa i on kaze da je sa hormonima sve ok samo moram da povratim kg. . . . A ja to nikako ne uspevam!!!! Molom vas za savet. . Hvala unapred

    Odgovoreno: 10. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Bravo za ginekologe i sve druge lekare koji, kada sretnu pothranjenu osobu, to samo konstatuju a ne preduzmu nesto da osobu lece i na tom polju, šaljući takvu osobu nutricionisti. Bravo i za druge lekare koji kada konstatuju gojaznost samo poruče kako treba da smrša a ne pošalju osobu na pravo mesto da težinu reguliše na kompetentan način. Na žalost, lekari lako šalju pacijente u laboratorije i na razna snimanja ali sasvim retko se sete da pacijente pošalju nutricionisti na korekciju nekog postojećeg stanja.
      vama je potrebno odrediti balansiranu dijetu, preko nutricioniste - potražite ga u najbližem institutu za javno zdravlje. Ne možete korekciju težine regulisati za par nedelja, a u vašem stanju sada, vama zaista treba lepo balansirana dijeta. Nisu samo proteini, nije u pitanju samo suva težina, u pitanju je i plod i vi, i vitamini, i minerali i sve drugo. Ostavite se samih proteina, to morate gledati šire. I vaš ginekolog, nažalost.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #41901

    • Dr Miroslav Rakočević 23. 10. 2009.

      Izvinite što ste čekali, tek danas sam pregledavao ove odgovore i video da ste ostavili komentar. One vrednosti su analize pojedinih hormona štitne žlezde (t-3, t-4), a ponešto ni meni nije jasno. ITM može biti nešto oko idealne telesne mase, ali brojka ispred baš ne odgovara tome. Brojka 15,5kg/m je indeks uhranjenosti, pa pošto je donja normalna granica 19 - znači da ste previše mršavi. Šta da kažem, a ne znam sve detalje i nemam mnogo mesta. Jedite planski u određeno vreme, ukupno 5-6 obroka dnevno. U svakom po parče hleba od 50 g ili to menjate za 200g makarona, pirinča, krompira. Uz to ide ili parče mesa od 50-100g ili u drugim obrocima 50-100g sira ili 50g šunke ili do 2 jajeta. Uz to dodajte povrće spremljeno sa bar 1-2 kaf kašičice ulja (dinstanje ili preliv na salatu, na makarone, za dinstanje mesa, prženje jaja i kako vam drago). 2 čaše mleka ili jogurta (uz doručak i večeru), a ako vam prija i treća čaša može bilo u napicima, bilo u recepturi za spremanje hrane. Slatkiši može, ali ne tako da vam svu ovu opisanu ishranu pokvare, ne da pojedete manje od onoga što sam rekao nego jedino kao neki dodatak. Bolje da bude na bazi mleka, jaja (eto vam dodatni proteini), npr: sutlijaš, puding, koh, voćni milk-šejkovi i slično. Slatki napici i sokovi može, ali isto onako - kao dodatak a ne da sok potisne dobar obrok. Između obroka grickajte suvo voće ili zrnevlje i koštunjavo voće (orah, badem, lešnik, suncokret, kikiriki i drugo) - čak i tu ima dosta proteina i odličnih ulja, vrlo kalorično. Je li dovoljno? :)))

    • Hvala na savetu... Pravo da vam kazem ja sam jako razocarana u medicinu koja je u Makedoniji gde zivim tako da ovim lekarima ne verujem jer gledaju samo da otkace pacijente... Molim vas da li mi mozete pomoci i da mi kazete koja je moja pravilna ishrana ako vam nije tesko... U Beogradu gde sam zivela sam bila na endokrinologiji i radila neke preglede, t3 1,84 t4 119 ths 0,764 ft4 16,18 itm 15.5kg/m snizen procenat masnog tkiva 5.9% normalan apetit 21-33% ... Molim vas da mi objasnite sta ovo znaci? Hvala jos jednom.

Ostavite komentar