1. Pitanje broj: #33051

    Poštovani,
    Moja mama ima 44 godine i nedavno je imala karcinom dojke. Prvi put posle godinu dana bio joj je povišen nivo kalcijuma u krvi, i doktori su posumljali na metastaze na kostima. Da li ona sada mora iz ishrane da izbaci mleko i mlečne proizvode zbog povišenog kalcijuma, i šta bi pre svega najviše morala da unosi u organizam, tj. kako pravlno da se hrani?
    Srdačan pozdrav!!!

    Odgovoreno: 03. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Vaša majka treba da se hrani mešovitom ishranom, dovoljno kalorijski jakom da održi dobru težinu ako je ima, pa nisam za neuobičajene i ekstravagantne dijete koje isključuju pojedine grupe namirnica. Mleko i ml. proizvode neka unosi, oni nisu krivci za povišeni kalcijum. Ukoliko ih isključi taj povišeni kalcijum će biti izvučen iz rezervi u kostima i dodatno ih oslabiti. Dobra ishrana će omogućiti Vašoj majci da bude u dobroj opštoj kondiciji ali osnovno lečenje je na onkolozima. Ako bude specifičnih tegoba koje ometaju unošenje i iskorišćavanje hrane, obratite se nutricionisti oko detalja.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33051

    • dr Rakocevic 14. 07. 2009.

      Iz komentara posetioca sajta potvrđuje se ono što sam naveo, da su razlozi za povećanje Ca u krvi drugi a ne vezani za ishranu. Ishrana siromašna kalcijumom (ponajpre ako je bez mlečnih proizvoda, a ako ne to onda dijetetski suplementi Ca i vitamina D) onda će kosti biti slabljene iz dana u dan. Kada se utvrdi osnovni uzrok, recimo poremećaj paratiroidnih žlezda lečenje može da ide ciljano na to.

    • Maja Dimovski 13. 07. 2009.

      Izvanjam se na komentaru koji ću dati kao laik u oblasti medicine, ali moja mama je imala slične probleme. Imala je karcinom dojke, nakon toga je uočen stalni rast kalcijuma u krvi. Kalcijum je rastao usled nepravilnog rada hipotiroidnih žlezda. Postojao je benigni tumor hipotiroidnih žlezdi koji je operisan. (niko nije dovodio u vezu taj problem sa hipotiroidnim žlezdama sa ranijim kancerom) nakon operacije hipotiroidnih žlezda uzimala je tablete kalcijuma. Sve najbolje vašoj mami i vama!

Ostavite komentar