1. Oštećeni nervi prilikom operacije nosa

  Pitanje broj: #119538

  Poštovani, 

  Imala sam estetsku operaciju nosa, u totalnoj anesteziji, pre 20 godina. Rađen je samo mesnati deo nosa i hrskavica, kosti nisu dirane. Interesuje me da li nervi koji su prilikom sečenja kože i hrskavice mogu da naprave kasnije komplikacije sa upalama nerava na koži nosa, jer ja osećam stalnu utrnulost nosa, i da li se ta oštećenja mogu proširiti na ostale delove lica ili glave, odnosno mozga? Kakva je veza između nerava vrha nosa i mozga? 

  Odgovoreno: 21. 08. 2013.
  • Poštovana,

   Nervi koji se povrede prilikom bilo koje operacije (svaki put kad se preseče neko tkivo kao što je koža i potkožno tkivo gde prolaze nervni završeci koji omogućuju da osećamo dodir, toplo, hladno. . . .) prave nelagodnost kratko vreme (najčešće do 1 godine) jer vremenom dođe do ponovnog uspostavljanja senzibiliteta i sve bude kao i pre operacija u smislu da postoji normalna senzitivnost. U vašem slučaju nije jasno o čemu bi moglo da se radi tako da je potrebno da vas pregledaju i otorinolaringolog i neurologa za početak.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #119538

  • Kontak je poslat putem email, unapred se zahvaljujem na predlogu.

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 09. 09. 2013.

   Možete da se javite na d.n.milosevic@gmail.com da se dogovorimo za pregled. Dijagnozu neuralgije postavlja neurolog. Pozz

  • Izvestaj neurologa: an polimorfne tegobe. Neuroloski nalaz uredan. Neurolog nije predloziom mri. Kako do magnetne rezonance?

  • . . . zaboravih da pitam od cega nastaje neuralgija ? I da li se moze javiti kao posledica operacije nosa ?

  • Prim. mr sci. med Dušanka Milošević 27. 08. 2013.

   Po vašem opisu verovatnije je neka vrsta neuralgije ili nešto slično. Ja bih išla prvo na oba pregleda a onda možda će biti korisnija magnetna rezonaca glave (nema zračenja) nego skener (ima zračenja) , ali to tek po obavljenim pregledima.

  • Hvala vam na odgovoru, taj osecaj nelagodnosti, utrnulosti se javlja prilikom pokreta koji pravi nos, na mestima gde su bili rezovi, javio se posle operacije (pre 20 god.) i jos uvek je prisutan. Ja imam jezive glavobolje, taj osecaj koji se javlja na nosu ponekad se javlja i na potiljku, temenu, samo je sad jos intenzivniji i drugaciji, bolovi glave su kao elektricni impulsi niske struje da bi se taj bol na kraju krunisao osecajem potpune tuposti koja mi utice i na razum, u smislu da gubim koncentraciju, memoriju. Moze da traje kratko, 10-tak minuta ili satima. Sta mi savetujete osim pregleda neurologa i otorinolaringologa, mozda ct glave? Unapred hvala.

Ostavite komentar