1. Da li dete ima autizam?

  Pitanje broj: #158308

  Imam sina koji ima 22 meseca. Primetila sam da se ne razvija kao ostala deca. Prohodao je tek pre mesec i po dana. Ništa ne govori, priča nekim svojim jezikom. Zna samo da kaže mama, deda, ne i ajde. Pre je govorio i tata i baba ali je sada prestao. I kada kaže mama kao da vise sam za sebi kaže, a ne zato što stvarno razume gde je mama. 

  Neće ništa prstom da pokaže kada nešto želi. Ponekad me uzme za ruku i odvede do igračaka da se igramo ili do stepenica ako želi da se popne gore. Voli se puno maziti i igrati, ali se igra više nekako sam za sebe i ništa mu ne održava dugo pažnju. Najviše voli loptu da baca. 

  Sa drugom decom se jako slabo igra, više sam za sebe i ako se smeje deci i raduje se kad ih vidi. Kada je srećan maše rukicama i plješće kada nešto uradi, pa to treba da pohvalimo. 

  Najsrećniji je uz decu koja trče i koja su vesela, doduše samo ih posmatra, trči za njima i raduje se. Nikako neku igru da započne sa njima. Zna da imitira drugu decu kad nešto rade. Često ukršta srednji prst i kažiprst što me brine. Na ime neće uvek da se odazove. Malo naredbi razume kad mu se nešto kaže da uradi. 
  Mnogo sam čitala o autizmu i brine me da li to mogu biti znaci autizma, ima li mesta za brigu? Ja živim van Srbije i ovde se mesecima čeka da se dođe do specijaliste. Volela bih do tada da cujem vaše mišljenje. 

  Odgovoreno: 26. 08. 2018.
  • Poštovana,

   Da bi se postavila dijagnoza autizma potrebnio je pre svega pratiti detetov psihomotorni i emotivni razvoj, jer se samo praćenjem i procenjivanjem njegovog stupnja razvoja može postaviti terapija. 
   Ne postoji ni jedan dijagnostički test kojim bi se potvrdila dijagnoza autizma. S obzirom da su simtomi ispoljavanja bolesti vrlo raznoliki, i da uzrok bolesti ne znamo, potrebno je da i kada posumljamo na takav poremecaj odmah reagujemo. 

   Dete treba da pregleda tim stručnjaka počev od pedijatra, defektologa, logopeda, neurologa. . .
   Što se dete ranije uključi u terapiju i omogući mu se da dostigne svoje potencijale, to će njegov život i život njegove porodice biti kvalitetniji.

   Pozdrav

Ostavite komentar