1. Pitanje broj: #36744

  Poštovana,
  Ja sam majka dvanasetogodišnjeg deteta čija je dijagnoza: exostosis reg arcus costarum lateris sinistri. Lekar je govorio o hiperplaziji i egzostazi, i rekao da promenu pratimo 3 meseca. Promena se nalazi na donjem levom rebru - kao izraštaj je. Mene zanima: šta je egzostaza, a šta hiperplazija, koja je razlika između ta dva stanja, kako se pouzdano utvrđuje šta je u pitanju i koje su opcije lečenja jednog, a koje drugog oboljenja. Kakvo je to oboljenje uopšte i kakva je klinička slika i prognoza. Zanima me takođe, da li kod nas ima neki specijalista za ovakva oboljenja, ko je on ili ona i kako da dođem do njih.
  U napred zahvalna. Zabrinuta majka.

  Odgovoreno: 20. 08. 2009.
  • Poštovani,
   U Vašem slućaju egzostoza i hiperplazija su sinonimi za istu pojavu. To je benigni koštani izraštaj, koji se obično javlja posle traume ili na mestu dugotrajnog pritiska. Operiše se hirurški, ali ne pravi nikakve funkcionalne smetnje. To rade svi ortopedski hirurzi. Uklanja se iz estetskih razloga.
   Hvala unapred.

Komentari na pitanje: #36744

  • Bolujem od egzostoze od svoje sedme godine. Usled nelecenja-citajte neznanja lekara, bolest je postala sistemska. Pojavilo se prvo na zglobu desne noge, a onda je svake godine napredovalo, na skoro svim zglobovima imam to-ruke noge kolena ramena prsti. . . . Bolest nije bas tako bezazlena, kao sto ste rekli, jer boli nenormalno kad ta izraslina raste kao da neko noz bode iznutra i to traje mesecima. Kad ona postigne svoju velicinu, postoje problemi i bolovi takodje, problemi u hodu, jer se ponekad tako noga ukoci da ako je pomeris moze se slomiti. Na promenu vremena boli. Boli i nekad samo od sebe. Sa 18 godina sam imala operaciju ali ne smao estetike radi nego i zbog otezanog trcanja a i da ne bi rasle dalje pojedine egzostoze koje su bile ogromne. Radi se samo o njihovom turpijanju. Dakle nemoguce je potpuno ih ukloniti ukoliko su vec tu. Posle puberteta prestaju da se pojavljuju. I napreduju. Mada meni i nemaju vise gde da se pojave skoro svud ih imam. Glavno- bolest se u startu moze suzbiti samo akupunkturom!!!! Ja sma to saznala kad je vec bilo kasno

Ostavite komentar