Dr Milica Kotlajić

Specijalista pedijatrije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Milica Kotlajić, Specijalista pedijatrije

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 27

 1. Postovani imam blizanke od 6 godina i obe imaju nocno mokrenje, pa vas molim da mi odgovorite kako se to leci i koje su posledice ako se ne izleci na vrijeme, hvala unapred zabrinuta mama

  Odgovoreno: 29. 08. 2009.
  • Dr Milica Kotlajić

   Poštovana,
   Problem noćnog mokrenja je neophodno da rešava nefrolog, jer uzroci mogu biti veoma različiti. Neće biti posledica, ali bi trebalo to ozbiljno shvatiti i brzo rešavati.
   Pozdrav

 1. Postovani, imam dete od 20 meseci, i u grlu mu je izolovana bakterija proteus mirabilis. Nema nikakvih tegoba trenutno, sem sto u poslednje vreme slabije jede. Imamo i antibiogram. Da li je neophodno da mu dajem antibiotik, tj. Da li postoji mogucnost da se sama povuce. Unapred hvala

  Odgovoreno: 29. 08. 2009.
  • Dr Milica Kotlajić

   Poštovana,
   Proteus mirabilis se lokalizuje na sluzokoži urogenitalnih organa, dok mu je prisustvo u grlu obično posledica zagađenja podloge. To se u medicini naziva vicium artis ili lekarska greška. Nemojte davati antibiotik i obavezno ponovite bris.
   Pozdrav

 1. Deteto e operirano od meningocela kako bebe. Otpocetok imase dijagnoza hidracefalus do 6 meseci no potoa se izgubi. Pominaa 6 godini deteto e normalno vo site sveri osven sto ponekogas se slucuva da se zanesi (kako da e zamislen) okolu 5. Sekundi i ako mu viknes on ne te ni slusa. Dali e seto toa kako posledica ili sepak treba da se kontrolira kaj pedijatar ili kaj nevrohirurg

  Odgovoreno: 29. 08. 2009.
  • Dr Milica Kotlajić

   Poštovani,
   Obavezno potražite pregled dečjeg neurologa, jer tek po urađenom eeg pregledu moći će se isključiti ili potvrditi neki lakši oblik disfunkcije cns a, koji bi mogao uspešno da se leči.
   Pozdrav

 1. Postovani, moje dete ima 2 i po godine juce je jela cips i se malo zadavila nekoliko sekunda je htela povratiti osetila je gadenje i malo joj je nedostajalo vazduha nekoliko sekunda. Sad sumljam dali je imala i neceg drugo u ruci pa se tako zadavila. Ona je dobra nema otezano disanje i ne pokazuje nikakve simptome do danas ali ja strepim celo vreme molim vas pomozite mi kakvi bi bili simptomi ako dete proguta neko strano telo ili nece imati nikakve simptome i kad se ispoljavaju ako strano telo ode recimo u bilo koji deo tela

  Odgovoreno: 26. 08. 2009.
  • Dr Milica Kotlajić

   Poštovana,
   Najvažnije u vašem slučaju je da dete nije imalo napad gušenja, jer to bi značilo da je došlo do aspiracije, tj. Da je hrana umesto u želudac otišla u dušnik. Sve ostalo što je mogla da proguta može samo da iskaki, naravno pod uslovom da to nije bilo nešto što bi moglo da bude toksično. Tada bi mogla da ima neke udaljene (vremenski udaljene) manifestacije. Samo to proverite.
   Pozdrav

 1. Postovani, imam bebu od 13 dana koja doji ali zbog trenutno nedovoljne kolicine mleka je i dohranjujem. Koristim humanu 1 posto su je njome dohranjivali i u porodilistu ali primecujem da je muce grcevi i gasovi kad god je pije. Da li mogu da joj dam neku drugu mlecnu formulu i koja bi bila najadekvatnija? Takodje sam htela da pitam da li i u kojoj meri bebi moze da smeta to sto ja pijem tothema ampule gvozdja 2x1 zbog anemije a obzirom da je i odrasli tesko podnose, da li moze i njemu da smeta? Unapred hvala.

  Odgovoreno: 26. 08. 2009.
  • Dr Milica Kotlajić

   Poštovana,
   Što se tot'heme tiče, u pravu ste, mogla bi ona da bude uzrok grčevima kod bebe, jer ona se svakako pojavljuje i u mleku. Možete takođe promeniti formulu, dok ne nađete onu koju će vaša beba dobro da podnosi. Postoje posebni oblici mleka za decu koja imaju pojačane gasove. Obično su označene sa ac (kao novalac ac i sl.)
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 27 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Milica Kotlajić