1. Pitanje broj: #118426

    Postovani, molim vas za savet. Devojcica je stara 4 god, pre 2 nedelje imala je temperaturu 37, 7, crveno grlo i sekret iz nosa pa je pedijatar dao sirup palitrex 3x1. Da bi nakon 3 dana kad je prestala da ga uzima, dobila uvece temperaturu 38, 6 i zalila se na bol u desnog uha. Dali su nam da uradimo bris nosa i uveta, i dat je pancef 1x1 sad u utorkom, od tada svaki dan je sa temperaturom 38, 6 koja spadne na 37, 7 kad uzme paracetamol i kad prodje dejstva istog ona opet skoci na 38, 6. U brisa iz nosa izolovan je streptokokus pneumonije koji jedino reaguje na chloramphenicol na sve ostalo je rezistentan, a bris iz uveta jos nije gotov. Molim vas recite mi sta da radim za daljneg, dal treba da se menja terapija i dali bi smelo dete da putuje autobusom posto sad u subote trebalo bi da putujemo van srbije. Unapred vam se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 18. 07. 2013.

Komentari na pitanje: #118426

    • Dr Mihailo Balić 05. 08. 2013.

      Nema potrebe. Streptokoke su normalno prisutne u grlu ogromnog broja ljudi, ali ne izazivaju ništa dok imunitet ne oslabi. Kao i stafilokoke.

    • Hvala vam na odgovoru. Bris od uveta je stigo danas i nalaz je negativan t. E. Sve zasejane podloge su ostale sterilne. Devojcica i dalje ima temperaturu, danas sam pocela da mazem ung. Chloraphenicol u nos. Dal treba da se menja antibiotika koga uzima per os? Jer se bojim zbog te temperature koja je uporna a i zbog streptokoka jer znam kakve posledice ostavlje na zglobove i srca.: (jos jednom unapred vam se zahvaljujem.

Ostavite komentar