1. Pitanja nakon operacije tetiva palca

  Pitanje broj: #164654

  Pre mesec dana mi je palo staklo na nogu i na skočnom zglobu preseklo tetivu ekstenzora palca. Na operaciji je spojena. Dobijao sam jaku terapiju antibioticima na početku. Posle 2 nedelje su mi skinuli konce. Po preporuci i dalje pijem razne suplemente, koristim štake i ne oslanjam se na nogu. Išao sam nedeljno na kontrole prve 3 nedelje i onda mi je rečeno da dodjem 6. nedelje da skinu longetu. Posle treće nedelje sam, kao sto mi je rečeno, počeo povremeno da skidam longetu da bih prao nogu i pomalo vežbao palac. Mažem ranu jodom. Imam i slike kako rana izgleda sada, ako je potrebno, mada ovde trenutno ne mogu da se postave u obliku fajla kakav ja imam. Sada sam mnogo bolje, bol je daleko manji, skoro da je i nestao, i za nedelju i po skidam longetu. Ortoped koji me je operisao je rekao da sledi jaka fizikalna.

  Želeo bih čuti vaše mišljenje o sledećim pitanjima:

  - koliko dugo će trajati fizikalna do potpunog oporavka?

  • - da li treba skidati krastu, kao što neki preporučuju, jer sam čitao oprečne savete?

  • - osim estetskih, da li će ostati bilo kakve druge posledice vezane za normalno funkcionisanje?

  Imam 27 godina. Rekreativno se bavim raznim sportovima, najvise trčanjem, plivanjem i plesom.

  Odgovoreno: 14. 11. 2019.
  • Poštovani,

   1) fizikalna terapija bi trajala dok samostalno ne počnete da stojite na prstima bez tegoba, kao i da hodate na petema, uobičajeno  je ako nemate hirurške komplikacije da to bude izmedju 10 i 14 nedelja ( od operacije do povratka u svakodnevni kkvalitet života bez optrećenja)

   2) krastu nemojste skidati, normalna higijena i kupanje

   3) ne znam odgovor, ako je načinjena adekvatna hirurška rekontrukcija verovatno ne. Za preciznije mišljenje morali bi se pregledati.

   S poštovanjem

Ostavite komentar