1. Pitanje broj: #8269

    Poštovani dr. Živanoviću imam sina starog 5 god. i 8 mes..Pre 4 meseca zbog promena u hodu (zabacuje desno stopalo ka spolja) posumnjali su ortopedi da je u pitanju M. Perthes.Uradili smo MR, gde je dijagnoza bila: Inicijalna subhondralna lezija desne glavice femura .30 dana je bio na trakciji, a zatim je dr.Slobodan Džudović preporučio nošenje aparata za hod -Atlanta. Nema znakova sinovitisa, očuvana debljina hrskavice i visina epifie.Uredna širina zglobnog prostora.Molm Vaše mišljenje o svemu što smo preduzeli i kolilo je po vašem mišljenju potrebno da nosi aparat za hod i moguća prognoza.

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana gospodjo, Nalaz magnetne rezonance, prema Vašem opisu, govori u prilog početnog i blažeg oblika Pertesove bolesti. Kod dece mladje od 6 godina, u velikoj većini slučajeva do oporavka glavice butne kosti može doći bez operacije. Od momenta početka tegoba (tj, oštećenja glavice), do njenog oporavka nekada protekne i do dve godine. Cilj lečenja je da se u tom periodu omogući da se glavica butne kosti koja se ponovo formira, formira po obliku što približnija onoj koja je bila pre oštećenja. Jedan od načina za to je i nošenje Atlanta aparata za hod, kojim se oštećeni deo glavice štiti od opterećenja i pomaže se njegov oporavak. Ukoliko se pokaže da to nije dovoljno, odnosno preti dalje oštećenje ili nepravilno formiranje glavice butne kosti, potrebo je da se uradi operacija. Sve mere koje ste do sada preduzeli spadaju u uobičajeni protokol lečenja Pertesove bolesti u svetu i kod nas. U uzrastu u kome je Vaše dete može se očekivati gotovo potpuni oporavak glavice butne kosti, ali se mora račinati sa tim da taj kuk nikada neće biti kao pre oboljenja, jer će biti podložniji \"habanju\". Stoga se uvek savetuje da se takav kuk zaštiti odredjenim životnim režimom, tj. kontrolom telesne težine, izboro fizičkih i sportskih aktivnosti i pravilnom profesionalnom orjentacijom.

Komentari na pitanje: #8269

    • Poštovani doktore Živanovicu, imam ćerkicu 11 mjeseci prilikom snimanja kukica na snimku je pokszalo difuziju lijevog kuka, preporuceno mi je aparat atlanta ili operacija sli tek kad djete napuni godinu ipo i ako možete reći dali su operacije te vrste opasne i kakav je oporavak?

Ostavite komentar