1. Pitanje broj: #6465

  Postovani doktore Zivanovic, voljela bih da cujem vase misljenje. Naime, imam djevojcicu staru 6 mjeseci i na ultrazvucnom snimanj kukova prije par dana, data je sledeca dijagnoza: ,,Na oba zgloba kuka je oblikovan i kostano i hrskavicni dio krova acetabuluma i uglovi natkrovljenosti su odgovarajuci, po Grafu nalaz na oba kuka je Ib. Jezgre okostavanja oba femura e jos ne vide.". Preporuceno nam je siroko povijanje do naredne kontrole. Posto beba pokusava da sjedi, receno nam je da jojto ne moze skoditi. Zaima me da li je siroki povoj neophodan i da li postoji nesto sto doprinosi okostavanju kukova? Beba dobija AD kapi- 5 na dan. Unaprijed zahvalna

  Odgovoreno: 19. 06. 2008.
  • Poštovana,

   ultrazvučni nalaz kukova Ib po Grafu predstavlja normalan nalaz na kukovima, s tim da je procenat hrskavičnih elemenata nešto veći. jezgra okoštavanja mogu, ali ne moraju da se pojave u tom uzrastu,.

   Sedelje je apsolutno dozvoljeno, jer deca swede na sedalnim  "kvrgama " sedalne kosti, a ne na kukovima. Široko povijanje po shvatanjima većine dečjih ortopeda u svetu, i mom,  obezbedjuju pelene za jednokratnu upotrebu - Pampers. AD kapi ne mogu da ubrzaju pojavu jezgara okoštavanja,. i treba ihj davati bebei i konsultaciji sa pedijatrim, u zavisnosti, od uzrasta i godišnjeg doba. Jedine se ne preporučuje oslanjanje na noge dok se jezgra okoštavanja ne pojave.

Komentari na pitanje: #6465

  • Postovani, interesuje me vase misljenje. Imam decaka od 9 meseci i nedelju dana, bili smo 4 puta na uz kukova, svih 4 puta nalaz po grafu je ia i levi i desni, medjutim nema jezgra okostavanja glavice femura tj na zadnjoj kontroli levi u tragovima. On hoce da puzi i hoce na noge. Da li ima razloga za brigu ili je sve to normalno? Unapred zahvalna na odgovoru.

Ostavite komentar