1. Pitanje broj: #5527

  Dobar dan gospodine Zivanovic, moja cerka od 3 godine ima prilicno izrazene "kokosije grudi". Mi zivimo u Svajcarskoj i upravo smo se vratili iz ortopedske klinike. Citala sam vase odgovore i videla da ste jednom pisali da deca mogu da nose korzete (od metala i koze), koji sluzi korekciji izbocene grudne kosti. Lekar u ortopedskoj klinici mi je rekao da se kod izbocenih grudi nista ne moze uraditi. Tek na moje inzistiranje oko korzeta, spomenuo je da "takvo nesto" postoji, ali da u njegovoj praksi nitko nije izdrzao s tim pojasem, jer vrsi veliki pritisak na grudi i da mi ga ne preporucuje. Navodno ne postoje nikakve vezbe, absolutno nista, vec samo kontrola svake 2 godine, da ne mi doslo do pojave skolioze. Ja sam vrlo zabrinuta, jer je izbocenje prilicno veliko i zelela bih da vas pitam, da li da ipak inzistiram na tome da se jedan takav pojas napravi i kava su vasa iskustva? Da li deca izdrze u korzetu i kolika je verovatnoca da ce se stanje popraviti i da li se izbocenje moze znatno popraviti? Unapred zahvalna

  Odgovoreno: 16. 05. 2008.
  • Poštovana Gospodjo,

   deformitet po tipu "kokošijih" grudi je funkcionalno i estetski blaži deformitet od udubljenih, "levkastih" grudi. ne postoje vežbe kojima se deformitet može korigovati. Jačanje grudnih mišića ( ni razvoj dojko kod devojčica) može da doprinese da se deformitet manje primećuje.

   Iskustva sa aparatom za korekciju "kokošijih" grudio su različita, u najvećoj objavljenoj seriji lečenih pacijenata, iz amerike, od pre nekoliko godina, uspeh je oko 80%. deca različito prihvataju aparat, ali po pravilu utoliko bolje, što su manjeg uzrasta. Prema mojim iskustvima, delimična ili potšpuna korekcija se postigne kod velikog broja dece, oko 2/3, ukoliko aparat redovno nose u toku nekoliko meseci. Ne preporučuje se početak primene, kao i nošenje aparata uopšte u toku letnjih meseci. Moj savet je da se u svakom slučaju pokuša sa primen om aparata i kod Vaše ćerke, od jeseni.

Ostavite komentar