1. Pitanje broj: #47208

    Postovani, moja devojcica od 11 godina aktivno se bavi plivanjem. Do nedavno nismo primecivali deformitet grudnog kosa, ali kako je ovog leta naglo izrasla /izuzetno je krupna i visoka za svoj uzrast/ primetili smo ispod leve dojke "rupu" u grudnom kosu. Cekamo pregled kod fizijatra i ortopeda, ali htela sam da vas pitam da li skolioza moze uspesno da se leci i na koji nacin? Da li se ona zavrsava i zavrsetkom fizickog razvoja? Hvala unapred

    Odgovoreno: 06. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Deformiteti grudnok koša i kičme se najčešće i pogoršavaju ili postanu vidljivi u fazi naglog rasta, udubjenja na grudnom košu mogu ali ne moraju da budu povezana sa krivom kičmom - skoliozom ili kifozom. Ukoliko su takvi deformiteti manji predstavljaju samo estetski nedostatak, dok veći mogui da izazovu i funkcioanlne smetnje. Korkecija deformiteta po tipu udubljenja je u principu hirurška i radi se samo kod težih oblika.
      bočna krivina kličme, po tipu skolioze, može da se pogorša do završetka koštanog rasta, koji se kod devojčica dešava oko 2, 5 godine posle prve menstruacije. U tom periodu su neophodne kontrole u odredjenom vremenskom intervalu, vežbe i plivanje kod blažih krivina, i nošenje midera kod krivina koje su veće od 30 stepeni, ili se brzo pogoršavaju. Kod teških krivina, mpreko 45-50 stepeni se savetuje operacija. Na pregledku kod fizijatra i ortopeda će se ustanoviti da li vaše dete pored defotrmiteta grudnog koša ima i deformitet kičme i preduzeti odgovarajuće lečenje ukoliko je potrebno, plivanje je u svakom slučaju sport prvog uzbora za decu sa ovakvim problemima.
      Pozdrav

Ostavite komentar