1. Pitanje broj: #10082

    Mojoj devojcici od 3 i po godine se pri jakoj abdukciji ili fleksiji kukova cuju krepitacije, grube, krupne kao da glavica femura preskace neku prepreku, pa upadne u leziste. Inace hoda normalno, trci, prohodala je sa 11 meseci. UZ kukova je radjen sa navrsenih mesec dana, bio je uredan. Takodje sam je vodila i decjem ortopedu na Banjici, kad je imala 1,5 god. koji me je umirio, rekao da je sve u redu to ce se izgubiti , ali nije...Da li ima mesta mojoj zabrinutosti i sta da radim? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 09. 09. 2008.
    • Poštovana, ukoliko je klinički, ultrazvučni i rendgenski nalaz na kukovima uredan, a to se može zaključiti iz vašeg pisma, najverovatnije je da se radi u tzv. \"preskačućem\" kuku, (Coxa saltans), koji se javlja zbog fenomena preskakanja tetive preko koštanog izbočenja, Ovakva situacija nema nikakv klinički značaj, niti ostavlja posledice na kuk, osim što ponekad može da dovede do irutacije tetive i bola, što se dogadja izuzetno retko.

Komentari na pitanje: #10082

    • Postovani dr. Isti problem je i kod moga deteta samo sto ona ima 13god. rengen je pokazao b.o. ali ortoped je rekao za 6 meseci kontrola ako ne bude bolje moguca operacija. Pa sada da li je to opasno ili nije? Ipak je zensko dete, hoce li biti posledica? Dijagnoza: coxa saltansa dex. Zahvalna majka.

Ostavite komentar