1. Pitanje broj: #174151

    Postovani,

    u prilogu prilazem izvestaj MR desnog kolena. MR sam radio zbog bola koji traje vec 10 meseci i koji se javio 2 meseca nakon ukocenosti u lumbalnom delu kada mi je takodje MR utvrdjeno da imam diskus herniju L5/S1. Da li mogu da vas zamolim za vase misljenje daljeg toka lecenja na osnovu izvestaja, a posebno me interesuje da li fisura hrskavice moze da se regenerise i da li postoji lek/suplement(tipa kolagen, hijaluronska kiselina itd.) koji se koristi u tretmanu ovakvih povreda.

    Hvala unapred i srdacan pozdrav,

    Odgovoreno: 25. 11. 2020.
    • Poštovani

      Promene na hrskavici se leče na dva načina-fizikalnom terapijom i uzimanjem suplemenata (hondroprotektora) Fortinn, Gela Drink, Peptan kolagenC, JointMD

      a ako ovaj način ne dovede do smirivanja egoba rdi se operacija-artroskopija kolena

      Kada će se uraditi operaija zavisi od toga kako se Vi oserćate, da li Vas boli, koliko Vas boli, kako funkcionišete sa kolenom itd

      Čujemo se...

Komentari na pitanje: #174151

    • Dobar dan Da li moze vase misljenje? Radila sam MR levog kolena ali slicne simptome imam i u desnom kolenu. Pre osam godina sam imala slican problem i sada ponovo.Bolovi su prestali nakon injekcija ali daleko sam od oporavka.Nestabilnost,ukoceno i bas otezano hodam. lecila sam se oko godinu dana verovatno zbog pogresnih dijagnoza.

      Nema znacajne lA efizije,niti sinovijalnih proliferacija.Diskretna sinovijalan reakcija u regijiPFzgloba Lca intaktan Lcm intaktan Lcl intaktan Nema meniskalnih ruptura Nema grubljih hondralnih /osteohondraalnih lezija u FT kompartmentima Diskretno difuzno hondralno istanjenje na delu nosecih povrsina vise u medijalnom kompartmentu bez profilisanih fokalnih defekata i bez patoloskih alteracija u subhindralnoj kosti. Patela je medioponirana,fizioloske visinske pozicije nema suspektnih sekvela lateralne patelarne luksacije. Niskogradusne hondralne iregularnosti na pateli ,gradusI/II hondomalacija relativno naizrazenija u siroj zoni interasetnog grebena Na trohlearnom aspektu nema manifrstnih grubljih hondralnih lezija. Gradus i hondomalacija na interkondilarnoj glacici.Nema znakova trohlearne displazije. Diskretna tendinoza ligamenata patele u proksimalnom segmentu(bez klinicke signifikantnodti). Trtiva kvadricepsa bez znacajnih patoloskih promena Blagi reaktivni edem u suprapatelarno masnom jastucetu kao i delom u medijalnom parapatrlarom jastucetu i diskretno u hoffi neposredno infrapatrlarno ispod lateralnog faseta-nalaz koji indirektno moze ukazivati na blagi inpigment u skopu PF diskrnzije. Nema slobodnog zglobnog tela.

Ostavite komentar