1. Pitanje broj: #173231

    Postovani, prije dva mjeseca pala sam s bicikla i zadobila jak udarac u koljeno, izmedju casice i potkoljenice. Koljeno je bilo jako oteklo (podliv se bio spustio skoro do pola potkoljenice), nisam ga mogla savijati, ali nakon nekoliko dana otok se poceo smanjivati i bilo je sve bolje i bolje. Ali je dugo ostao bol tacno u predjelu tetive (po mom misljenju) koja veze casicu sa potkoljenicom. Danas, nakon dva mjeseca meni je tu ostala kao neka izbocina (velicine prepolovljenog jajeta), kad stegnem kvadriceps, ono se izrazi jos vise i jako je tvrdo na pritisak. Imam bol povremeno, ali nista strasno. Na odredjene pokrete, npr. kad je opterecenje veliko na toj nozi i kad je koljeno savijeno - tad najvise osjecam. Npr. kad se spustam i docekam na lijevu nogu. Buduci da je bol podnosljiv, da nemam nikakvih drugih tegoba (savijam koljeno normalno sad), je li potrebno da obavim neka snimanja, preglede i sl.? (Da dodam da nisam otisla ni na hitnu, a ni poslije doktoru iz prostog razloga zato sto u drzavi u kojoj zivim korona se bila aktivirala prilicno, pa sam htjela sacekati da vidim kako ce se sve ovo razvijati i da evt. odem onda kod dr.). Imam 49 godina, ne bavim se sportom. Unaprijed hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 19. 09. 2020.
    • Poštovana

      ako nemate tegoba,imate normalnu funkciju kolena,čemu pregled? Pregled se radi ako se odlučite da se lečite,a lečenje je najčešće operativno. Nemojte da brinete,nije to neki zloćudni tumor zbog koga će te vi imati probleme,verovatno se napravio "ožiljak" u masnom tkivu nakon udarca. Ako želite da se lečite,javite se ortopedu

Komentari na pitanje: #173231

    • Veronika V. 19. 09. 2020.

      Znate kako, koljeno savijam, ali nije da nemam tegobe. S vremena na vrijeme, kao sto rekoh, na odredjene pokrete me zaboli tacno mjesto gdje se tetiva veze za potkoljenicu. Nekad prilikom penjanja uz stepenice (ili silaska), uglavnom, ako je to koljeno preopterecena (savijeno i pod teretom). Nekad mi se to mjesto zna ugrijati (osjetno toplije nego isto mjesto na desnom koljenu), pa sam zato pitala je li potreban neki pregled - tj. strah me da ta upala stvorena udarcem nece proci sama od sebe i da ko zna sta moze zahvatiti dalje. Hvala.

Ostavite komentar