1. Pitanje broj: #219336

    Poštovani,

    Zbog bola na lijevoj strani, bio sam u urgentnom centru.

    (Moj) hs Troponin I iznosi: <10.0 ng/l (Referente vrijednost su) od: 0 - 34 ng/l.  Analiza je odrađena u glavnom Kliničkom Centar/ Urgentnom u CG.

    (Kad mi je vađen troponin bio sam baš uplašen, tako da pretpostavljam i da to utiče) 

    Prvo, pitanje: Da li to znači da je nalaz dobar? I da nemam rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja u budućnosti? Odnosno začepljenje krvnih sudova...

    Jer čitam na stranim forumima oni svi kažu da hs(hige sensitivity) troponin treba da bude manji od 14ng/l i po njima moj nalaz iako nije alarmantan predstavlja rizik u budućnosti...

    Ali u bolničkim nalazima piše da nije tako, odnosno referente vrijednost su od 0-34? Pa da li je to dobro?

    Drugo pitanje: Kakve su referente vrijednost u drugim državama? Da li bi se kod vas ovaj nalaz smatrao normalnim?

    Treće pitanje: Ovaj parametar " <10 " manji od deset. Da li to znači da je troponin manji od toga iznosa, naprimjer: 4.  Ali aparat nema mogućnost da je izmjeri? Pa zbog toga pokazuje samo <10.

    OD NALAZA URADIO SAM SLEDEĆE:

    EKG, Ultrazvuk srca, Test opterećenja na traci, HS Troponin I, krvna slika,urin, ct skener glave, ultrazvuk abdomena. Sve je uredno. I prije 2 godine skener plućne arterije, isto je bio dobar.

    Hvala Vam unaprijed!

    Odgovoreno: 10. 12. 2023.
    • Postovani, 

      troponin je srcani enzim, koji se oslobadja kod ostecenja srcanog misica. Vasa vrednost znaci da je on ispod referentnih vrednosti, tj u ovome slucaju ispod 10, znaci moze biti 1, 2,3.... do 10. Sto je sve normalno. Svaka laboratorija ima neku svoju referentnu vrednost, i ne moze se vasih 10 usporedjivat sa drugom laboratorijom direktno.  S obzirom na Vase vrednosti, nalaze  i godine, mislim da apsolutno nikakve potrebe nema da pomisljate na aterosklerotsku bolest srca. Pripazite malo na ishranu, umereno trenirajte i ne brinite. 
      S postovanjem, 

      dr Ivan Radic, spec. Interne medicine

Komentari na pitanje: #219336

    • Marko Markovic 10. 12. 2023.

      Doktore, hvala Vam puno na odgovoru! Mnogo mi je pomogao da smirim anksioznosti, koju su mi ova pitanja zadavala. Naravno, hoću. Ja sam već sportista dug niz godina, što se tiče ishrane (brzu hranu, tijesto, sokove, slatkiše ne jedem/pijem zadnje 4 godine). Mnogo vodim računa o zdravoj ishrani. Hvala Vam još jednom, sve najbolje. Srdačan pozdrav!

Ostavite komentar