1. Pitanje broj: #103270

    Poštovani, imam nagle skokove krvnog pritiska a i periode vremena sa izraženo niskim krvnim pritiskom. Ostali simptomi su: nadutost stomaka i bol u predelu pupka. Povremene dijareje reumatični bolovi u predelu levog ramena, leve plećke, leve strane vrata i leve strane grudnog koša. Pregled krvi nije pokazao nikakve anomalije a ultrazvučnim pregledom abdomena nađeno je da je jetra uvećana i masna a žučna kesa presavijena. Aspirin povoljno utiče na moje stanje. Molim vas da mi odgovorite da li se prema ovim podacima može dijagnosticirati makar okvirno moj zdravstveni problem. Hvala unapred uz srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 01. 08. 2012.
    • Poštovani,
      Skokovi krvnog pritiska koji je inace nizak, a posebno ukoliko su praceni crvenilom lica, glavoboljom, kao i masna i uvecana jetra zahtevaju detaljniju analizu krvi i urina.
      ne navodite do kojih vrednosti "skače" krvni pritisak ali svakako se mora proveriti hormonski status: funkcija štitaste žlezde: ft4 i tsh kao i funkcija nadbubrežne žlezde: kateholamini u 24-satnom urinu i vma (vanil mandelična kiselina) . Zgog uvećane i mane jetre se moraju proveriti jetrine analize: ast, alt, gama gt, ukupni bilirubin, direktni bilirubin kao i masnoće u krvi: holesterol, hdl- "dobar" holesterol, ldl - "los" holesterol i trigliceridi. Uovoj paleti analiza treba da se nadju i kompletna krvna slika, sedimentacija, urea, kreatinin, šećer u krvi, natrijium, kalijum i hloridi.
      sa rezultatima ovih analiza i postojećom medicinskom dokumentacijom treba da se javite na lekarski pregled.

      stojimo vam na raspolaganju.

      dr ivana petrović
      Pozdrav

Ostavite komentar