1. Pitanje broj: #103173

  Postovani, pre nekih 10tak dana prvi put sam primetila krv na papiru posle velike nuzde. Trbuh mi je malo naduven i mucili su me gasovi a poslednja 3 dana nisam imala stolucu. Danas sam vec nekoliko puta imala nuzdu jako je retka i svaki put sam nasla pomalo krvi na papiru. Jarko crvene boje. Osecam slabo peckanje posle nuzde. Da li moze da bude nesto opasno? Imam 22 godine porodila sam se pre 17 meseci. Unapred hvala

  Odgovoreno: 29. 07. 2012.
  • Poštovana,
   Ukoliko se vase tegobe sa retkom stolicom nastave, vazno je da date uzorak stolice na analizu (koprokultura) kao i da povedete racuna da uzimate dovoljnu kolicinu vode (negazirana mineralna) kao i supu iz kesice. Ako se retka stolica nastavi, dodajte tablete npr. Probiotik forte ili linex ili liobif ili ercefloru i budite na dijeti (bareni krompir, pirinac na vodi, dvopek) .
   ako se i pored preduzetih mera tegobe nastave - zakažite lekarski pregled.

   ukoliko se već u toku današnjeg dana stolica normalizuje i pri narednim stolicama se ponovno pojavljuje svetlo crvena krv na toalet papiru - potrebno je da zakažete pregled hirurga-proktologa koji će pogledati završni deo debelog creva. Naime hemoroidi (šuljevi) su najčešći razlog pojave sveže crvene krvi na toalet papiru nakon stolice. Pregled je svakako neophodan da bi se postavila dijagnoza i da bi dobili odgovarajući savet i preporuku za lečenje.

   sa poštovanjem,
   dr ivana petrović
   Pozdrav

Ostavite komentar