1. Pitanje broj: #224777

  Poštovani, imam par pitanja u vezi vrijednosti mog krvnog pritiska.

  Dok sjedim i mjerim (upitanju je digitalni aparat Beurer) vrijednosti variraju od: 131/76, do najviše 139/77 PULS OKO: (65-83)

  Ali dok ležim i mjerim vrijednosti su od: 121/67 do 117/63... možda su vrijednosti i niže ali nisam provjeravao više. -PULS u modu "skoro sam zaspao" (52) -prije spavanja.

  Ne pijem, ne pušim, ne jedem masnu-brzu hranu, bijelo tijesto(brašno), prerađene suhomesnate proizvode, grickalice,sokove...

  Generalno zdravo se hranim i imam aktivnosti u vidu dugih brzih šetnji(15.ooo koraka+),penjanje uz stepenice i laganije planinarenje.

  -Mršavije sam građe (184cm - 75kg) - Mlađa muška osoba...

  -Jedini problem,da ja znam, imam neredovan san. Ostajem do kasno.

  Moja pitanja su sledeća:

  -Da li su ovo dobre vrijednosti? Jer čini mi se, da su mi vrijednosti krvnog pritiska malo povišen u sjedećem položaju dok mjerim, šta bi mogao da bude uzrok? Obično mjerim u večernjim satima- na kraju dana?

  Trudim se da ispoštujem sve što je proizvođač aparata preporučio...

  -I Da li postoji način da prirodno snizim pritisak? Jer ne znam šta radim pogrešno.

  Prije 10 ipo mjeseci uradio sam sledeće pretrage: EKG, Ultrazvuk srca, Test opterećenja na traci(pokretni EKG), HS Troponin I, krvna slika,urin, ct skener glave, ultrazvuk abdomena. Sve je uredno, sem što mi je kardiolog prepisao čini mi se Prexanil u slučaju da je pritisak veći od 140/90.

  Oprostite na dužem teksu, ali potrudio sam se da Vam što bolje a što kraće objasnim situaciju. Ne zamjerite. Srdačan Pozdrav!

  Odgovoreno: 07. 04. 2024.

Ostavite komentar