1. Pitanje broj: #222647

    Poštovani, imam nekoliko pitanja. Naime, primjećujem da često mokrim, a konzumiram previše vode, od 3 do 5 litara dnevno. Također, imao sam problema s visokim krvnim pritiskom. U proteklih 5-6 dana primijetio sam da mi stalno trne (bridi) desna noga, desna ruka (osjećam kao da mi je desna ruka zgrcena i da je teze pomjeram) i ponekad čak i desna strana lica. Koje su vaše preporuke? Unaprijed hvala!

    Odgovoreno: 23. 02. 2024.
    • Potrebno je uraditi opšti lekarski pregled sa EKG-om i krvnom slikom sa osnovnom biohemijom i pregledom urina. Tada će put ka dijagnozi biti mnogo jasniji.

      Neophodno je eliminisati sve faktore rizika za kardiovaskzlarne i cerebrovaskularne događaje. Ukoliko nemate uvedenu terapiju za visok pritisak, neophodno je uvesti je, ili ukoliko imate terapiju, ali pritisak i dalje nije dobro regulisan, potrebno je korigovati terapiju. Ukoliko ste pušač, neophodno je prekinuti pušenje. Potrebno je proveriti vrednosti šećera u krvi, s obzirom da navodite pojačanu žeđ i noćno mokrenje  Neophodno je proveriti i lipidni status (holesterol, trigliceridi, HDL i LDL), i u slučaju da ima indikacija, uvesti terapiju.

      Sve ovo je moguće odraditi na jednom rutinskom lekarskom pregledu.

Ostavite komentar