1. Pitanje broj: #206439

    Pozdrav, Pre par dana sam dobio rezultate nekoliko testova iz krvi, a pre otprilike dve nedelje mi je radjena analiza kompletne krvne slike kao i analiza urina.

    KKS Leukociti 10.6 Eozinofilni granulociti 8.1% Bilirubin direktan 5.2 Holesterol 5.13 Ostali parametri u ref. vrednostima.

    URIN Vlakna sluzi prisutna, svi parametri u ref. vrednostima

    OSTALO Hormoni stitne zlezde (T3, T4, TSH, Anti-TPO) - u ref. vrednostima Magnezijum, C3, C4 - u ref. vrednostima Vitamin D (250H(D)) - 44 nmol/L

    Takodje bolujem od Astme koja je kontrolisana, sa veoma dobrom spirometrijom i gotov uvek izmedju 98%-100% saturacije. Od lekova koristim Foster pumpicu. Pored astme bolujem i od sindroma nervoznog creva (IBS), a prilikom dijagnostifikovanja ovog stanja radio sam testove iz krvi i stolice koji su bili negativni (helikobakterija, koksaki virus, paraziti, celijakija, svarenost hrane).

    Od Novembra ove godine pocinjem da imam napade panike za koje nemam objasnjenje ali sam trenutno u procesu pregleda odnosno psiholoske analize (definitivno nisam depresivan). Kako se ranije nisam susretao sa napadima panike moja prva pomisao je bila da imam problem sa srce, odnosno da imam srcani udar i shodno tome sam se odmah uputio u KCV u Sremskoj kamenici na hitan prijem gde mi je radjen ultrazvuk srca, EKG kao i analiza enzima i osim toga sto su puls i pritisak bili blago povecani sve je bilo u redu.

    Takodje zbog simptoma koje cu kasnije navesti, pocetkom Decembra odlazim privatno kod fizijatra, snimam RTG vratne kicma i dobijam dijagnozu ispravljanja cervikalne lordoze.

    Moji trenutni simptomi su sledeci: Konstantan umor i slabost, podnosljiv neretko i slab bol u kostima, najcesce kicmi pogotovo lumbalnom delu, ponekad bol u misicima kao i zategnuti misici, Blage glavobolje kao i osecaj pritiska u glavi pogotovo kada stojim. I naravno gore pomenuti napadi panike.

    Mene zanima koliko je zaista los nivo vitamina D, s obzirom da je okarakterisan u najgorem stadijumu odnosno < 50 nmol/L. Takodje, koliko jedinica (IU) vitamina D bih trebao da unosim dnevno (uzeo sam u apoteci Vigantol kapi i trenutno doziram 4000IU, a citam online da je i to malo za vrednosti koje ja imam). Sta bi mogao biti uzrok toliko niskog nivoa vitamina D? Da li je moguce da je to sindroma nervoznog creva? Da li je ovo potpomoglo ispravljanju cervikalne lordoze? Da li i ostali simptomi odgovaraju toliko niskom nivou vitamina D?

    Konacno, koji bi bio sledeci korak (naravno ovo pisem cekajuci da se izabrani lekar vrati sa godisnjeg)? Kod kog specijaliste ici, koje analize raditi? Hteo bih sto pre da pokusam da se izborim sa ovim sto mi se dogadja jer simptomi postaju veoma nepodnosljivi.

    Unapred hvala, Mihajlo

    Odgovoreno: 01. 01. 2023.
    • Simptomi odgovaraju nedostatku vitamina D, savršeno, knjiški rečeno, ali u svom rutinskom radu, u zimskom periodu, na našem podneblju, vrlo retko naletim na pacijenta, kome nije snižen nivo vitamina D. Uzimajte 4000 IJ, jer se Vigantol odlično resorbuje. Potrebno je da se javite specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije zbog simptoma koje imate usled ispravljene cervikalne lordoze.

      Nemojte biti preopterećeni tegobama koje imate, nekada je psihička napetost glavni problem u dijagnostici, jer mnogi pacijenti žele sad i odmah da znaju šta im je, jer su zabrinuti i žele što pre da preduzmu ono što je najbolje za njihovo zdravlje, ali to tako ne funkcioniše.

Ostavite komentar