1. Pitanje broj: #200509

    Pozdrav! Imam problem s pospanošću, veći deo dana sam umorna, 70% vremena kao da nemam snage ni za šta, nebitno da li spavam 5 ili 9 sati..Budim se umornija nego kad legnem. Osećam pad energije i manjak koncentracije + često imam problem s niskim pritiskom..Bukvalno sam bez snage da normalno funkcionišem, što me dodatno 'ubija' jer imam jako puno obaveza na fakultetu, a nemam snage da ih završim. Možete li mi reći šta bi trebalo proveriti i koje analize bi trebalo uraditi? Krvnu sliku sam skoro radila, nešto osnovno, zbog testiranja na virus i tu je sve bilo u redu.

    Odgovoreno: 20. 08. 2022.
    • Problem koji ste opisali je veoma čest, i nije lako rešiti ga, ali postoji dosta stvari koje mogu doprineti rešavanju problema. Pokušajte da legnete ranije i ustanete ranije, obezbedite najmanje 8 sati sna. Dan započnite sa pola litre vode. Nakon uobičajene dnevne rutine doručkujte i ukoliko konzumirate kofein, umesto energetskih pića, 'popijte kafu, ali samo ako ste dobro naspavani. Najčešća greška je pijenje kafe kada ste neispavani i umorni. Tada kofein stimuliše vaš nervni i kardiovaskularni sistem, koji nesvrsishodno troše preostalu energiju na vegetativne funkcije. Tokom dana se hidrirajte vodom, uzimajte sezonsko voće, pre svega ribizle, kupine, borovnice, maline, ali i orašasto voće, indijski i brazilski orah, kikiriki, golicu...

      Ukoliko ne bude nikakvog boljitka, javite se lekaru, nemojte raditi analize na svoju ruku, jer preskočeni klinički pregled može dovesti do ozbiljnih previda.

Ostavite komentar