1. Pitanje broj: #187294

    Dobar dan doktore. Već mesec dana nekoliko puta u toku dana mi se javlja ono igranje misica. Tako mi se pomera nekad misic na nozi, nekad mi se pomera nesto između rebara, nekad osetim tako pomeranje na ruci gde se meri puls. Pa me zanima koje pretrage trebam obaviti da bi utvrdio u čemu je problem, inače imam 22 godine.

    Odgovoreno: 26. 08. 2021.
    • Ovo je jako često pitanje, na koje mi je najteže da odgovorim. Ubedljivo najčešće je u pitanju potpuno bezazlena pojava, koja i bez neke posebne terapije prođe sama po sebi. Dvovalentni katjoni, kao što su kalcijum i magnezijum, mogu smanjiti okidanje akcionih potencijala, pa samim tim i ublažiti ili smanjiti učestalost nevoljnih trzajeva, čemu doprinosi i vitamin B6. Takođe je bitan sastav ekstraćelijske tečnosti i kada su drugi elektroliti u pitanju, kao što su natrijum, kalijum i hloridi.

      Na žalost, ukoliko problem dugo traje, može biti znak i poremećaja na nivou perifernog nerva, što ima dobru prognozu, ali i centralnog motornog neurona na bilo kom nivou CNS-a, prednjih rogova kičmene moždine, kortikospinalnog puta, kore velikog mozga, ali i onih usputnih stanica, koje motoriku čine finom, preciznom i usklađenom, omogućavajući započinjanje, održavanje i završavanje određenog pokreta. Ako sve to potraje, savetuje se krvna slika sa biohemijim, pregled neurologa, a po potrebi i EMNG, ili evenrualno MRI. 

Ostavite komentar