1. Pitanje broj: #181087

    Postovani, Molim Vas da mi prokomentarisete laboratorijski nalaz KS , u pitanju je devojcica 16, god, radjen brzi antigenski test na Kovid koji je negativan....Od simptoma ima samo temperaturu 38. Inace pati od anemije ( cesto snizen hemoglobin). Naravno, najvise me zanima da li ovakav nalaz krvne slike moze ukazivati na Kovid infekciju. Hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 06. 04. 2021.
    • Vrlo šturo odrađena krvna slika, samo sa procentualnom, a bez apsolutne leukocitarne formule. Antigenski test bi bio podjednako efikasan i pouzdan kao i PCR, ali mnogi laboranti (a ovaj posao nekad rade i sestre), ne umeju da uzorkuju bris na pravilan način, IZ NAZOFARINKSA, a ne samo malo dublje iz nosa, do obeležene crte na štapiću, uz stalno rotiranje, uz kvalitetno mešanje sa 10 kapi rastvora, sa 10 minutaxčekanja, i pravilnog tumačenja nalaza (i najmanje naziranje test tračice uz crvenu kontrolnu tračicu, znači pozitivan test).

      Uzrok anemije se najpre mora potražiti, za početak ginekološki pregled i detaljniji biohemijski pregled, pa tek onda pristupiti lečenju. 

Komentari na pitanje: #181087

    • Ksenija Sulejmanovic 06. 04. 2021.

      Doktore, hvala puno na prethodnom odgovoru. Da li po vasem misljenju ovakav nalaz krvne slike moze upucivati na Kovid? Da li ipak uraditi PCR? Dati antibiotik? Hvala jos jednom, znam da je nezahvalno davati savete bez pregleda.

Ostavite komentar