1. Pitanje broj: #175330

    Postovani, imam pitanje. Sestra i mama su mi pozitivne na koronu, sestra 10 dana, a mama je pre koji dan ispala pozitivna. Ja sam pre neki dan isla da se i ja proverim, radjen mi je rtg pluca i krvna slika, koja je dobra sem sto je hemoglobin malo ispod granice 117 je, a granica je 119. Rtg pluca je pokazao desno naglasena hilobazalna sara sa znacima bronhitisa. Radjen mi je antigenski bris, pa posle 2 dana i pcr test i oba su negativna. Zanima me taj rtg pluca, da li to znaci da imam upalu pluca, da li se bronhitis i upala pluća razlikuju na rtgu i da li postoji mogucnost da je to korona sisla u u pluca, pa su zato testovi iz nosa i grla negativni? Neizmerno bih vam bila zahvalna na odgovoru. Srdacan pozdrav

    Odgovoreno: 05. 12. 2020.
    • Trenutno nema znakova pneumonije, uzrokovane virusom Covid19. Potrebno je da pratite sami sebe. Svakog dana konstatujte da li postoji otežano disanje, i željeni nalaz je da NE POSTOJI. Ukoliko postoji, da li je prisutnopri većem naporu (1), pri uobičajenim aktivnostima (2) ili u miru (3). Da li se javlja temperatura koja prelazi 38 (1) ili 39 stepeni (2).

      Da li je puls ispod 50, odnosno 100 ili više u minutu, zapišite tačan broj. Da li imate uporan kašalj, koji traje više sana ili NE.

      Ono što je toliko jednostavno a pacijentima često bude psihološki teško da izvedu, pustite štopericu i izmerite spontani, neforsirani broj respiracija (jedna respiracija je jedan udah i jedan izdah, prirodan, spontan, neforsiran), koji se smatra normalnim ako je u opsegu između 12 i 20. Sve uočene nepravilnosti možete zapisati i javiti telefonom svom lekaru, koji će vam dati savete šta da radite. Kako je vreme pandemije teško za s e, trudim se da ovde pomognem BESPLATNO što većem broju ljudi, koliko stignem, pa se možete i meni obratiti.

Ostavite komentar