1. Pitanje broj: #172280

    Postovani, zanima me da li je ovaj nalaz koji dostavljam uredan? Prijavio sam opstrukcije prilikom disanja mesec dana nakon visoke temperature zbog koje sam prosao proceduru sumnje na kovid. Sve analize su mi bile u redu, ali spirometriju sam uradio tek sada. Jedan pulmolog mi je rekao da postoji blaga opstrukcija, drugi da je sve u najboljem redu.

    Opstrukcije prolaze tek nakon uzimanja lekova za smirenje. Jos jedan simptom koji imam je povremena mucnina, i poremecaj stolice, za sta ne znam da li moze biti povezano sa ovim prvim stvarima. Sem krvne slike koja je u redu, radio sam i: T3, i T4, TSH, UZ stitne, UZ abdomena, UZ srca, skener pluca (multislajsni bez kontrasta), test na heliko bakteriju, D Dimer, Bris grla i nosa...svakako i saturacija, CRP, sedimentacija, .(samo jednom bila od 0-10 vrednost bas deset, ali ne preko)

    Sve nabrojano je u redu. (jedino primecen na UZ abdomena mali polip ili mali kalkulus u zucnoj kesi, po nalazu nedovoljno velik i bez pomeranja za neko tretiranje, da je zucna kesa presavijena, i da imam neki splet urodjenih mladeza na jetri...)

    Takodje, napominjem da povremeno imam temperaturu 37, eventualno 37.1, medjutim gotovo svi lekari su mi rekli da je to sasvim u redu, i da nema potrebe za istrazivanjem.

    POvremeni blagi umor su podveli pod eventualni oporavak od kovida (pre mesec, mesec i po dana) koji ikad nije utvrdjen, ili pod nagli prestanak vezbanja, obzirom da sam se rekreativno bavio sportom do kraja juna, za razliku od sada, kada sam sveden na rad od kuce, i povremene setnje. (5-6 km dnevno)

    Imate li neki savet sta da radim? Trenutno za mucninu pijem ponekad klometol, za varenje generalno kontrollok, po prepruci lekara opste prakse i hirurga sa VMA gde sam radio UZ abdomena.

    Za disanje mi nije preporucena pumpica, nemam ideju sta da uradim ako slicnu opstrukciju osetim, imate li neki savet kako da preventivno, prirodno prosirim disajne organe, neki medikament?

    Za te potrebe idem cak i na planinu pocetkom sledece nedelje, ali me cak i putovanje iz Beograda plasi, u slucaju neke nepredvidjene situacije.

    Izvinite na duzem obracanju i malo haoticnom, retko sam imao neke tegobe koje su trajale duze od dan dva, sportista sam, zivim trenutno sam, pa nisam siguran kako sam sebi mogu da pomognem...nazalost, niko ne zeli od lekara da mi zakaze kod gastroenterologa, obzirom da je UZ abdomena u redu, a da nalaz stolice kaze da nemam heliko, sto se problema sa mucninom i ponekad prolivom tice.

    Pulmolozi za opstrukcije u disanju uglavnom kazu da nema potrebe za daljim proverama, obziom na skener pluca koji je uredan...

    Uglavnom svi tvrde da kovid nisam imao, jer nemam antitela, mada se moj povremeni umor mozda moze podvesti pod nekom blazom klinickom slikom, valjda...

    Takodje, infektolozi mi svakako zbog situacije nisu dostupni, zbog eventualno utvrdjivanjem nekog drugog virusa ili infekcije...

    Hvala vam puno na misljenju

    Odgovoreno: 27. 08. 2020.
    • Ovako se crta kriva protok-volumen za školski prikaz normalne disajne funkcije. Nije idealna? Pa šta? Da ste duvali u stari vodeni spirometar, koji olovkom ispisuje krivu, shvatili biste da u medicini 2+2 nikada nisu 4, a da je najveća greška koju jedna mlada osoba može sebi da uradi, upravo ova salata od pregleda, od pluća, do a domena, od štitne žlezde do srca. Ako vam je haos u glavi, biće vam haos i u kući, biće vam haos i u organizmu, i u životu. Stil pisanja, pasusi, razmaci, tačke, zarezi, u vašem slučaju su vrednija dijagnostike metoda od svega što ste ovako izmešano odradili, malo viski, malo kokakola (izvinjavam se na besplatnom marketingu).

      Morate najpre da sredite misli, da definišete šta vas brine, šta ili ko vam pričinjava probleme i odakle potiču. Da li je sve u redu i harmoniji na porodičnom, emotivnom, poslovnom, finansijskom, socijalnom polju vašeg života? Ako vam deluje da "škripi" na više mesta, usmerite pažnju, gde najviše "škripi" i usmerite svoje ciljeve na rešavanje baš tog problema. Ako smatrate da nemate nikakvih problema na poljima koje sam vam nabrojao, onda bežite od istine koja vam ne prija i somatizujete svoje probleme telesnim simptomima, koje pokušavate da rešite bez koncepta, plana i organizacije, kao muva bez glave. Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć, pronađite psihijatra koji će se istinski udubiti u vašu problematiku, shvatiti je i pomoći u prevazilaženju prepreka. 

Ostavite komentar