1. Pitanje broj: #171438

    Poštovani, Pre mesec dana u nosu mi je izolovan enterobacter u vecem broju i reaguje na cefriakson,gentamicin,levofloksacin,ciprofloksacin, sulfametoksazol. Pre tri dana sam dobila jednodnevnu T 37,8 pa mi je uradila kks gde je CRP 23, limfociti 17,monociti ps.1,19 a neutrofili aps. 7,83, Le 11,13 Dr mi je prepisal aHemomicin i pijem ga tri dana. Suprug sumnja na Covid jer je imao upalu pluca i pio dve ture Hemomicina i Levoksu. Moje pitanje je , da li ovaj Hemomicin moze da deluje na ove bakterije u nosu pošto ga nema u antibiogramu kao i sta dalje da radim? Unapred hvala!

    Odgovoreno: 22. 07. 2020.
    • Hemomicin je po internacionalnom imenu azitromicin i daje se za lečenje dosta bakterija, najčešće izazivača infekcija donjih respiratornih puteva. Kako ga nema u antibiogramu, možemo samo da nagađamo da li je delotvoran za enterobacter iz nosa. Po pravilu, ako nemaš simptome vezane za gornje respiratorne puteve (zapušenost nosa, otežano disanje i sl.), i ako ne radiš profesionalno sa hranom (priprema, služenje, distribucija), nije neophodno lečenje. Prema nalazu laboratorije, ne sumnja se na covid. U slučaju da zaista postoji neophodnost lečenje (postojanje kliničkih simptoma i znakova, rad sa hranom i sl.) i kad već imaš nalaz antibiograma, ja bih ti po antibiogramu napisao lek Levoxa 500 mg 2x1, mada se slažem sa kolegama koje ovaj veoma jak i dragocen antibiotik čuvaju za ozbiljna stanja, da se ne bi stvorila rezistencija a ne propisuju ga eto, samo zato što pacijent ima neke nalaze.

Komentari na pitanje: #171438

    • Poštovani doktore Raniloviću, Ja sam već išla po savetu dr. sa jednom turom Hemomicina i sad sam ponovila krvnu sliku ( posle 7 dana ). CRP je sada 2,17 Neutrofili 41,5 (neznatno smanjeni) MCHC 316 (320-370) Zašto je prošli put ovaj broj bio dobar a aps. br. bio malo povecan dok je sada ovaj smanjem? Na šta to ukazuje? I šta se uopšte desilo da sam ja dobila temperaturu sa povečanim CRP i Le i limfocitima i monocitima.? Kako se to objašnjava i šta dalje da radim? Za enterobacter ću sačekati dve sedmice pa ću ponoviti analize. Inače, upravo zapušenost, slivanje obojenog sekreta, ponekad glavobolja i u poslednje vreme povremeni bol u desnoj očnoj duplji!

      Zahvaljujem

Ostavite komentar