1. Pitanje broj: #170797

    Poštovani,

    U poslednje vreme primećujem osećaj toplote ili gorenja na levom stopalu. Pročitala sam da to može biti simptom različitih bolesti i stanja. Na dodir ono je normalne temperature i ne boli kad ga dodirujem. Ali imam deformitet, čukljeve na oba stopala, s tim da je stanje gore na levom. Imam bolove pri kretanju. Da li to može imati veze sa tim?

    Što se tiče moje pozadine bolesti, ipak je važno da spomenem nekoliko stvari. Prvo, bila sam u depresiji 3-4 godine i dosta je stradao moj nervni sistem zbog toga, pamćenje i koncentracija su mi oslabilli, imam crne rupe u memoriji i postala sam vrlo razdražljiva. Nisam konzumirala nikakve lekove već sam sama uspela da se iščupam iz toga. Druga stvar, zbog stresa od depresije sam stekla insulinsku rezistenciju koja mi je dijagnostikovana 2015. godine i vodim računa o tome te su analize u okviru referentnih vrednosti. Od lekova u početku sam pila Glukofaž 500mg i selen a kasnije Glukofaž 850mg i Inofolik prašak. Treća stvar, imala sam radiofrekventnu ablaciju na srcu 2018. godine, rešila sam se aritmije koja me je mučila 11 godina. Tip aritmije je paroksizmalna superventrikularna aritmija čija je frekvencija išla do 250 otkucaja u minuti. Nisam imala normalnu cirkulaciju u telu, pogotovo u listovima i stopalima godinama, ali to se nakon operacije povratilo. Posle operacije sam mesec dana pila običan Aspirin za srce.

    Bila sam pušač 10 godina ali ne pušim od 2017. godine, samo povremeno konzumiram marihuanu radi opuštanja a alkohol pijem samo za posebne prilike. Bavim se sportom i želim da zadržim taj obrazac što je duže moguće. Radim sa decom sam invaliditetom pa nekad posao može biti stresan ali sam uglavnom srećna. Što se tiče fizionomije, visoka sam 175cm i imam 67kg, jače sam građe i moja krvna grupa je AB+.

    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 06. 2020.
    • Čukljevi i neuropatija izazvana povišenim šećerom mogu biti uzrok simptoma koje ste naveli. Potrebno je da odradite tromesečni profil HbA1C, kao i OGTT, potom sa dobijenim nalazima da se javite endokrinologu. Predlažem da obavite pregled psihijatra, i da mu kažete sve što ste rekli meni. Takođe, predlažem i konsultaciju ortopeda i ako postoje uslovi (dozvola interniste i anesteziologa, s obzirom da ste bolovali od PST) da se obavi operacija čukljeva u opštoj anesteziji.

Ostavite komentar