1. Pitanje broj: #166931

    Poštovani, Mnogo toga se izdešavalo u mom zdravstvenom životu u zadnjih par mjeseci, pa ću početi ispočetka. Početkom novembra sam stalno imala bolove i grčeve u donjem dijelu stomaka. Nadutost i gasovi. Ti bolovi su bili nepodnošljivi i nije prošao dan da ih nisam imala. Probala sam to regulirati ishranom, izbacila nezdravu hranu, izbacila mlijeko i mliječne proizvode, ali ništa nije pomoglo. Krajem decembra sam otisla na odmor sa istim tim bolovima koji su odmah prvi dan prestali. Na odmoru sam jela šta želim i kad želim i bolova nije bilo. Međutim, tad počinje moja nova patnja a to je proljev. Sve od tad do danas nisam imala normalnu stolicu, nego uvijek proljev ili malo gušće od proljeva. Uz to, sredinom decembra mi se javljaju bolovi u vilici, prvo na desnoj strani, pa i na lijevoj. Toliko da nisam vise mogla otvoriti usta, zijevati, žvakati, a ugristi nikako. Tablete za bolove nisu pomagale. Otisla sam stomatologu i on je rekao da to dolazi od osmica koje tek rastu. U januaru sam izvadila i sve osmice, tako sto mi je stomatolog na silu otvorio usta, jer drugačije nije moglo, pa je operacija bila veoma bolna za mene. Rekli su mi da ću par sedmica imati problema s otvaranjem usta i bili su upravu. Ta bol od decembra još uvijek nije prestala, kao da uzrok nisu bile osmice. Proslo je vise od mjesec dana od operacije a ja idalje ne mogu otvoriti usta, kao da me nesto koči. Moram napomenuti da sam u aprilu prošle godine skinula fiksni aparatic i onda nosila mobilni. Prestala sam mobilni nosit otkad imam bolove u vilici. Sestrica mi je pregledala mišiće koji se zategnu kad stisnem vilicu, ali oni su potpuno opušteni i s njima nemam problema. Bila sam i kod Uho,grlo,nos-doktora, ni tu nisu nasli problem. Noću imam problema s nesanicom, znojim se uvijek. Menstruacija mi kasni po nekoliko dana iako mi je uvijek bila tacna, i sad traje 1-3 dana, sto nimalo nije normalno za moje standarde. Koza mi je suha, nemam vise akne. I već par sedmica me bole zglobovi na šakama (i na desnoj i lijevoj), ne mogu ih pomjerati normalno. Uz to sve smrsala sam 6 kg što se nikad u mom životu nije desilo, izgledam blijedo i bolesno. Naravno da sam isla kod doktora, obišla sve, ali sve što znaju je dati tablete bez određene dijagnoze. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i nadam se da ćete mi moći pomoći.

    Odgovoreno: 27. 02. 2020.
    • Odradite kompletnu krvnu sliku sa biohemijom, koprokulturu, test na clostridium difficile toksin A i B, test na helycobacter pylori i pošaljite mi nalaze. Takođe, iako nemate tipične simptome, ne bi bilo loše isključiti i Kronovu bolest, pa predlažem da nakon što obavite sve tražene pretrage, posetite i gastroenterologa. Za sva ostala pitanja Vam stojim na raspolaganju.

Komentari na pitanje: #166931

    • Ustanovljena mi je Kronova bolest. Upala se nalazi samo na debelom crijevu. Propisali su mi Kortizon (Prednisolon 50 mg dnevno), uz to i Pantopracol i Azathioprin prvu sedmicu 50 mg dnevno pa onda 100 mg. Sada imam pitanje da li vi smatrate da je ta terapija prejaka za početak jer se ja bojim nuspojava? 

Ostavite komentar