1. Pitanje broj: #166189

    Postovani,

    Od jula meseca imam problem sa disanjem koji je nastao nakon teretane.. Otprilike mi bude 80% dana kako treba a 20% dana lose.. Stanje se pogorsava ako pokusam neku fizicku aktivnost (na primer sklekovi).. Problem je nekad pracen bolom u grudnom kosu i nekad osecam kao da nesto ne stima kao inace izmedju dijafragme i pluca, ali poenta je sto to nije konstantan osecaj, nego samo u periodima..

    Sve redom sam pregledao i to po nekoliko puta (ekg, ultra zvuk srca, test opterecenja, rendgen pluca, saturacija, bodipletizmograf, bronhoprovokatini test sa histaminom, gastroskopija koja je radjena u septembru je odlicna (kako bi se otklonila mogucnost zeludacne kile), ultrazvuk stitne zlezde super, ultrazvuk abdomena isto, apsolutno sve ok, nalazi krvi uvek u redu a 5,6 puta minimum sam vadio.. Jedina stvar koja je nadjena je jaka alergija na ambroziju (peti od mogucih sest stepeni, radio sam alergo test iz krvi), ali poenta je sto sada nema ambrozije a meni se simptomi i dalje javljaju..

    Doslo je i do toga da uradim MRI torakalnog dela kicme na preporuku fizijatra, gde mi je nadjeno 4,5 stvari medju kojima i diskus hernija izmedju Th3-Th4 (saljem sliku u prilogu) ali radiolog mi je rekao da to NE BI TREBALO da utice na moj problem sa disanjem..

    Naravno, svestan sam da psiha igra ogromnu ulogu i da sebi prosto nekad naguram psihicki jos veci problem, ali to je sve zato jer je ovaj problem jako neugodan i dugo traje, a ti napadi teskog disanja su zaista teski.. Ako pokusam sklekove na primer ili neki teret da podignem, nakon nekog vremena bude teze disanje dosta i bol u grudima, koja je nekad kao jako stezanje, a nekad kao trnci po celom grudnom kosu, dakle, nijedna strana nije izrazena, nego u pitanju uvek bude ceo grudni kos..

    Takodje, nakon sto me fizio "iskrckao" uzasno mi je bilo i malo je falilo da padnem u nesvest nakon nekih 2,3 sata posle toga (a pre kada je to radio je bilo bolje nego inace uvek)..

    Ne pusim i ne pijem, niti konzumiram neke supstance. Visok sam oko 183cm a tezak sada 70kg jer sam smrsao 9kg od jula zbog ovog problema (imam apetit ali tesko mi je da jedem kada je to izrazeno).

    Molim Vas, da mi date neku preporuku sta da radim.

    Odgovoreno: 26. 01. 2020.
    • Ponovite spirometriju, i probajte da je uradite u periodu kada imate navedene tegobe. Vrlo velika verovatnoća je da se radi o psihosomatskom poremećaju, koji se često manifestuje otežanim disanjem.

Komentari na pitanje: #166189

    • Aleksandar PEtrovic 27. 01. 2020.

      Doktore, hvala Vam puno na odgovoru! Meni samo nije jasno, kako mi bude teze dosta nakon bilo kakve aktivnosti koja ukljucuje teret? Cim sam uradio sklekove meni losije dosta, cim sam otisao kod fizioterapeuta isto losije dosta nego inace.. Torbe isto ako nosim neke. A nemam zeludacnu kilu, tako kazu nakon gastroskopije.

Ostavite komentar