1. Pitanje broj: #166108

    Poštovani,pišem vam internistički izveštaj koji sam dobio: DIJAGNOZA: D 12.6 Neoplasma benignum coli,non specificatum I 10 Hypertensio arterialis essentialis (primaria) ANAMNEZA: Pacijent je upućen na internistčki pregled u sklopu preoperativne pripreme radi gastroskopije i kolonoskopije pod anestezijom.Operisao polipe na debelom crevu.Negira stenokardične tegobe.Negira ostale bolesti od znacaja i postojanja poznatih alergija. Dokumentacija o prisutnoj dijagnostičkoj obradi u trenutku pregleda: lab.analize od 15.01.2020 godine:Bilirubin direktni 7.5 (00-7.00),Bilirubin ukupni 28.7 (00-21),ostali labaratorijski parametri u granicama referentne vrednosti. STATUS: Objektivan nalaz: svestan,orijentisan,saradljiv pri pregledu,aferbilan.eupnoičan.Cor. akcija ritmična,tonovi jasni,šumove ne čujem.Pulmo"normalan disajni šum.Abdomen:mek i bolno neosetljiv na duboku i površnu palpaciju,jetra i slezina se ne palpiraju.Ekstremiteti:DE bez pristunih pretibijalnih otoka.Koža i vidljive sluzokokože:uredne prebojenosti,turgor uredan. DIJAGNOSTIČKI NALAZ: TA 110/70 mmHg EKG: sin.tahikardija,SF 110/min,trigeminija. TERAPIJA: Povremeno uzima tbl.andol p.p. tbl.Bisoprolol 5 mg. 1x1

    Konačna odluka za sprovodjenje procedure od strane anesteziologa i gastroenterologa.

    Pa vas molim za odgovor na sledeca 2 pitanja: 1.Na osnovu gore navedenog nalaza da li sam sposoban za sprovodjenje navedenih endoskopskih pregleda pod anestezijom? 2.Sto se tice kardiološkog nalaza kako ga vi tumačite,tj.da li je nešto opasno pošto mi nije napisano da idem na pregled kod kardiologa? Unapred zahvalan!

    Odgovoreno: 24. 01. 2020.
    • Na osnovu višegodišnjeg iskustva u praćenju pacijenata u njihovoj pripremi za brojne dijagnostičke i terapijske procedure, mišljenja sam da nema apsolutnih kontraindikacija za sprovođenje tražene procedure ni sa kardiološkog, ni sa anesteziološkog aspekta, te se iste mogu obaviti uz veoma nizak rizik.

Ostavite komentar