1. Pitanje broj: #165475

    Postovani doktore, imam blag oblik gerba koji lecim narwdnih dva meseca inhibitorima protonske pumpe, da li nakon prestanka uzimanja ovih lekova smem da koristim surutku u prahu (whey protein), naravno bez ukusu,bez cokolada i tih gluposti.. ? Hvala unapred!

    Odgovoreno: 21. 12. 2019.
    • Poštovani, potrebno je prvo da odradite test na bakteriju H. Pylory, ako ke test pozitivan, potrebno je da vaš lekar sprovede eradikacionu terapiju, koja traje 14 dana, a podrazumeva inhibitor protonske pumpe, tri antibiotika i probiotik. Ako je test negativan, vaš gastroenterolog će utvrditi steprn rizika i način lečenja. Preko 80% blažih formi, mogu se izlečiti trajnom korekcijom ishrane, koja podrazumeva smanjenje telesne mase, unos hleba je potrebno svesti na najmanju meru, i potpuno izbacivanje pekarskih proizvoda iz ishrane, kafu svesti na jednu dnevno, alkohol isključiti, i uključiti flaširane vode sa pH preko 7. Sve proteinske namirnice i suplementi su dozvoljeni. Teže oblike GERBA neophodno je lečiti hirurški.

Komentari na pitanje: #165475

    • Postovani, radjen je test na helico bakteriju i negativan je, ovo me muci vec godinu ipo dana, ali nisu to neke tegobe, to je podrigivanje uglavnom i gorusica, doktor mi je prepisao emaneru 2x1 i esoxx one 3x1 naredna dva meseca. Na primer imao sam gorusicu od whey proteina bez ukusa, ali tad sam isto koristio neke lekove za zeludac, pa sad ne znam da kad prestanu tegobe da li smem da koristim a da mi se tegobe ne vrate..? Hvala!

Ostavite komentar