1. Pitanje broj: #165405

    Poštovani doktore, moj brat već 10 dana ima temperaturu.U početku je bila preko 38 stepeni, a sada je otprilike zadnja dva tri dana oko 37.5 .Bio je kod doktora prvi put kad mu se tek pojavila temperatura i tada je imao bol u grlu,mišićima i bol glave,i propisan mu je amoksicilin i rečeno da ima upalu grla.Mada to nije ništa pomoglo pa je uradio crp koji je povišen, a i leukociti su.Propisan mu je jači antibiotik i probiotik i sada je manja temperatura ali ima bolove u stomaku i zelucu.Pa me zanima da li je u pitanju neka infekcija koja nije opasna ili je nešto ozbiljnije?Hvala unapred :)

    Odgovoreno: 17. 12. 2019.
    • Dok ne pregledam pacijenta, isve nalaze sa leukocitarnom formulom, ne mogu imati kompletnu sliku. Ipak, činjenica da je sada temperatura niža ide u prilog tome da je postojala infekcija, koja se sada sanira. Želudačne tegobe nisu retke uz primenu antibiotika. Zbog toga savetujem da se ujutru sat vremena pre doručka ili antibiotika uzme neki lek iz grupe inhibitora protonske pumpe (predlažem omeprazol 20 mg), dok 3 sata posle svake tablete antibiotika savetujem neki probiotik (predlažem Lineks kapsule). 

      Preduslov je da niste alergični na ove lekove, i da antibiotik koji pijete ne pripada grupi tetraciklina (doksiciklin, dovicin), jer njima IPP mogu smanjiti efekat.

Ostavite komentar