1. Pitanje broj: #143378

    Poštovani, moja baka ima 89 godina, dosta je samostalna i bistra je u potpunosti, psihički je stabilna, iako pomalo depresivna, pušač je već 70 godina i nema neke ozbiljne hronične bolesti. Terapija koju stalno uzima sastoji se iz lekova za pritisak hemokvin, za srce tensec, za šećer gluformin, a pije i kardiopirin. Pre dve nedelje je dobila petodnevnu terapiju inekcijama koje se sastoje od ohb, bromazepama, diklofenaka i dexazona, s obzirom na to da se žalila na bolove u krstima i da je malo teže hodala. Tokom terapije je pala jednom, a petog dana, nakon što je primila poslednju inekciju, pala je još dva puta, zbog iznenadne slabosti u nogama. Pre toga se nekoliko puta desilo da padne, ali ne iz ovih razloga i nije se žalila na neke povrede od tih padova. U hitnoj pomoći su rekli da su iznenadna slabost u nogama i padovi moguća posledica inekcija koje je primila, a tog dana je imala i dosta visok šećer (13, 5) i povraćala je. Od tada, u poslednjih nekoliko dana, nije padala, ali je dosta slaba, nema snage da ustane, a kad ustane, nesigurna je na nogama. Jedno vreme je imala jako visok pritisak (u jednom trenutku 200/90) , ali se sada stabilizovao (130/90) . Krvna slika joj je dobra (hemoglobin 126, sedimentacija 26, holesterol 4, 9, trigliceridi 0, 8, glukoza 7, 7) . U međuvremenu ju je pregledao i neurolog i rekao da je, s neurološke strane, sve u redu. Molimo vas za mišljenje o tome šta može da bude uzrok ove drastično povećane slabosti, koja se pojavila posle terapije inekcijama. Unapred najlepše hvala. Srdačan pozdrav,

    Odgovoreno: 12. 01. 2016.
    • Poštovana,
      U godinama vaše bake dešavaju se involutivne promene najčešće na centralnom nervnom sistemu, kardiovaskularnom i endokrinom sistemu.
      poremećaji u sferi ovih sistema, može iznenada dovesti do narušavanja zdravlja i simptoma koje navodite.
      uz redovne lekarske preglede, izuzetno je važna pomoć članova porodice, zbog pružanje adekvatne nege, pomoći pri hodu i obavljanju svih drugih dnevnih aktivnosti.
      Pozdrav

Ostavite komentar