1. Pitanje broj: #142813

    Postovani, vec peti dan imam problem sa visokom temperaturom koja tek jedva pocne da pada i nakon par sati se vrati. Moja normalna temperatura je 35. 0 a ova ide cak do 39. 3. Iako je najcesce 38. 5. Pored toga najveci problem je bol u grlu, koje je nateklo, od resice do krajnika pa na dole. Takodje je sve praceno glavoboljom i dijareja. Prva tri dana buduci da me hvatao vikend, pio sam coldrex i brufen od 400, pio dosta caja i stavljao obloge. Zatim sam posetio lekara koji mi je dao panklav da pijem dva puta dnevno, probiotik i metafex za temperaturu. Medjutim nista se pozitivno desilo nije, i dalje je sve isto. A kako inace disem na usta, grlo toliko boli da jedva i pljuvacku gutam, sve se trese u meni, i boli me svaki misic, kao da me je bager pregazio. I pre sam imao virus ili prehladu, ali nikad do ovog stadijuma da ne moze da se zivi, a ni spava. Sta bi ste mi jos preporucili da uradim? Hvala.

    Odgovoreno: 17. 12. 2015.
    • Poštovani,
      Vaše stanje spada u grupu visokofebrilnih pacienata sa povećanom temperaturom duže od 5 dana.
      procenjujem da radi o akutnoj respiratornoj infekciji, možda virusne etiologije, jer je slaba reakcija na terapiju sa panklav tablete koji solidno reaguje na streptokokne infekcije.
      treba misliti na mogućnost infekcije sa virusom koji izaziva infektivnu mononukleozu (izrazito povećane žlezde na vratu. . .) . Dolazi u obzir i infekcija mokraćnih kanala koji daju slične visoke temperature.
      predlažem da se još jedanput detaljno pogleda lokalni nalaz u vašem grlu kao i detaljan opšti pregled, i na kraju možda treba pojačati terapijsku dozu leka.
      Pozdrav

Ostavite komentar