1. Pitanje broj: #117670

    Poštovani doktore, pre nekoliko meseci preselila sam se na daleki istok, potpuno drugacije klimatsko podrucje (visoka vlažnost vazduha koja otežava disanje i povećava subjektivno doživljenu temperaturu) , a prvi tropski dan sam nespremno provela napolju, u hodu, zbog zakazanih obaveza, nekoliko sati na suncu bez zaštite glave i vrata, crvenih obraza i iscrpljena. Pri tome sam nekoliko puta menjala metro (u kom je temperatura izuzetno niska i jaka cirkulacija svežeg vazduha) zagrejana i iscrpljena. Isto popodne, osim umora, nisam osetila naročite simptome, da bi sutradan, neposredno po izlasku napolju od nekoliko minuta, krenula nagla vrtoglavica, malaksalost, mucnicna. Sutradan kreću svakodnevne glavobolje (ne konstantne i ne preterano intenzivne, ali opet uporne) , osećaj snažnog pritiska na čelu i provremeno na temenu, preterana potreba za snom, što sam i činila nekoliko dana. Nakon saveta lokalnih ljudi koju kažu da je to normalno zbog klime i lekova za protiv glavobolje preporučenih u apoteci, osecam se bolje u odnosu na prve dana, nemam jaku vrtoglavicu (povremeno slabu) , samo osećaj nestabilnosti slike koju vidim, a kako sam počela da pijem velike kolicine vode, primecujem da u danima kada ne popijem mnogo vode da se javlja glavobolja, dok je gotovo nema kada vodu pijem ceo dan, konstantno. Pritisak nisam imala mogućnost da merim, ali verujem da je nizak jer uz sve ovo mi se neprestano spava. Da li verujete da ovo ima veze sa izlaganjem suncu, niskim pritiskom ili su možda razlozi druge prirode. I brine me, jer je već 10 dana proslo, da li je potrebno da se javim lekaru ukoliko ovo predugo traje i potencijalno je opasno. Veliko hvala.

    Odgovoreno: 28. 06. 2013.
    • Poštovana,
      Organizam svakog čoveka drugačije reaguje na privikavanje (aklimatizaciju) na nove klimatske uslove, koji mogu potrajati različito dugo, čak i do 60 dana. Moje lično mišljenje je da se vaš organizam još nije privikao na nove klimatske uslove. Ukoliko se navedene tegobe ne povuku za još 20-ak dana, onda se obratite lekaru.
      posetite i sledeći sajt: http: //www. Dr-ristic. Com/index. Php/srpski/zdravlje-info/43-opta-medicina/12--sunanica-i-toplotni-udar. Html
      Pozdrav

Ostavite komentar