1. Pitanje broj: #116781

    Postovani, na rutinskoj godisnjoj kontroli krvne slike, uocavam iste trendove kao i prosle godine, a napominjem da su mi godinama pre toga apsolutno svi parametri bili na "zlatnoj sredini" referentnih vrednosti. Izgleda da se ulaskom u sedmu deceniju i moja krvna slika poremetila: -) bavim se inace aktivno sportom decenijama, odrzavam idealnu telesnu tezinu, i maksimalno vodim racuna o ishrani. Generalno, drzim se najbolje sto mogu za svoje godine (61) . Sada, na poslednjoj kontroli ks uocavam sledece: hdl ispod donje granice (1. 21) , trigliceridi ispod donje granice, trombociti ispod donje granice (157) , hematokrit na donjoj granici, gvozdje na donjoj granici (hemoglobin ok) , kreatinin na gornjoj granici. Od tegoba povremeno epizode umereno povisenog krvnog pritiska i vrtoglavice, uzimam redovno terapiju za pritisak, bez bilo kakvih fizioloskih srcanih oboljenja (ultrazvuk, ekg, test opterecenja) . Roditelji su jos zivi, otac operisao prostatu pre 30 godina. Da li ovi trendovi krvne slike treba da me brinu, i u kom pravcu ih treba eventualno dalje istrazivati? Srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 03. 06. 2013.
    • Poštovani,
      Hdl holesterol ili, , dobri holesterol" vam nije ispod donje granice, pošto su vrednosti od 1. 03 d0 1. 55 mmol/l. Kao i što sami kažete, u, , zlatnoj ste sredini". Bilo bi poželjno da bude 1. 55 mmol/l ili više (unositi: maslinovo ulje, omega 3 riblje ulje, jedna čaša alkohola dnevno ili manje, jabuke, dunje i šargarepu; izbegavati: omega 6 riblje ulje, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje, kao i zasićene masne kiseline) . To što su vam trigliceridi ispod donje granice je odlično za vas, ali nema skoro nikakav dijagnostički značaj. Trombociti vam nisu ispod donje granice, jer su vrednosti od 140 do 450 puta 10 na 9/l. Ako padnu ispod 100, onda je rizično. Tada se treba obavezno javiti internisti-hematologu. Snižen hematokrit zajedno sa sniženim gvožđem (bez obzira na normalan hemoglobin) obično su znak anemije. Kreatinin na gornjoj granici, nije dobar znak za vas, obzirom da bolujete od visokog pritiska. Savet: ispitati detaljnije funkciju bubrega i vrtoglavicu (sa napomenom da vrtoglavica može biti i zbog anemije); kao i mogućnost postojanja anemije. Takođe bih vas savetovao da vas pregleda očni lekar kao i internista-endokrinolog (stanje štitne žlezde) .
      Pozdrav

    • Hteo bih da dodam mozda kljucnu stvar koju sam propustio, vrednost eritrocita takodje tezi donjoj granici navedenoj od strane laboratorije medju referentnim vrednostima. Isto vazi i za ranije navedene parametre, vidim da trenutno nista ne odstupa dramaticno, ali su neki neobicni trendovi uocljivi. . . Srdacan pozdrav.

Ostavite komentar