1. Pitanje broj: #38112

    Poštovana,
    U poslednjih petnaestak dana imam vrtoglavice, zamaranje, lupanje srca, bolove u nogama sa povremenim grčevima u listu noge. Uradila sam laboratorijske analize i dajem Vam neke bitne parametre. Urinokultura; 01 - proteus mirabilis 300,000 wbc 16.41 rbc 4.35 hgb 134 trigliceridi 1,43 holesterol 8,65 hdl hol. 1.48 ldl hol. 6.52 gvožđe 8.6 fibrinogen 4.3 dobila sam odgovarajuće lekove za urinarnu infekciju ali za ostalo ne. Molim Vas da mi odgovorite da li tegobe koje imam mogu biti posledica nedostatka gvožđa, da li treba da pijem neki lek za gvožđe. Napominjem da od pre tri godine nemam mesečni ciklus i da od tegoba imam talase vrućine i jakog znojenja.
    Puno Vam se zahvaljujem.

    Odgovoreno: 03. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Imate urinarnu infekciju koju treba da lečite i da se kontrolišete, pošto proteus može biti uporan. Tegobe koje navodite su najčešće simptomi koji prate menopauzu. Međutim, niske vrednosti gvožđa takođe mogu da daju vrtoglavice, zamaranje, lupanje srca, pa možete koristiti preparate gvožđa. Grčevi u listovima se takođe često javljaju u menopauzi zbog smanjenja kalcijuma, pa Vam preporučujem da povećate unos mleka i mlečnih proizvoda, ili da uzimate tablete kalcijuma. Takođe bih Vam preporučila uradite koštanu denzitometriju, da proverite da nemate osteoporozu. Imate dosta visok holesterol i ldl (loš) holesterol, pa treba da držite strogu dijetu kako bi vrednosti holesterola bile ispod 5,5. Ako je potrebno uzimajte i lekove, ali u dogovoru sa Vašim lekarom.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #38112

    • milena jovanovic 21. 03. 2010.

      Postovana, u zadnjih desetak dana imam problema sa vrtoglavicom, blagim lupanjem srca, nocnim znojenjem i brzim umaranjem. Posto od malena imam problema sa niskim vrednostima gvozdja, obicno bar jednom godisnje pijem ferogradumet, folnak i ostale lekove za anemiju ali mi oni retko dovedu vrednoste na normalu. Juce sam uradila analize krvi i sve je u normali wbc 7. 0, rbc 4. 4 hgb 126, hct 0. 381, mcv 86. 5, mch 28. 7 ili na donjoj granici ali je zato gvozdje 2. 3. Do sada je uglavnom bilo oko 6 do 7 pa sam bes zabrinuta, zasto su sad toliko niske. Inace radim kao instrumentar u op. Sali pa mi je bas veliki problem da radim pod ovakvim okolnostima, jer sam non stop malaksala i umorna. Sta mi predlazete u vezi sa mojom situacijom? Unapred zahvalna, milena.

Ostavite komentar