1. Pitanje broj: #37901

    Poštovani doktore,
    već duže vremena imam problema sa zdravljem, čiji se simptomi pojavljuju s vremena na vreme (indikativno je da je uvek vikend u pitanju), i potpuno su isti, bez obzira na terapiju. Počinje bolom u kolenima, u početku blagim a kako vreme prolazi sve jačim i jačim, nastavlja se naglim skokom telesne temperature (i do 38. 5 za manje od 30 minuta) , jakom vrtoglavicom i glavoboljom. Svi simptomi prolaze otprilike 2 sata nakon pojavljivanja, jedino ostaje vrtoglavica i glavobolja srednjeg intenziteta i sutradan.
    Do sada sam ovakve simptome imao 4 puta. Prvi put sredinom novembra prošle godine, kada se nisam javio lekaru, misleći da je premor u pitanju. Sledeći put, 6 meseci nakon toga - sredinom maja, ponovo, ovaj put sa jačom glavoboljom i vrtoglavicom. Kako sam tada bio vojni osiguranik, u vojnoj bolnici su mi uradili veliki broj testova (uključujući i hepatitis B, C, AIDS, dopler krvnih sudova vrata, EEG, RTG pluća i srca, bris grla, kompletna krvna slika i urin) , pregledali su me neurolog, infektolog, otorinolaringolog, oftamolog, stomatolog i internista, i sve sto su našli posle tih testova je neznatno sniženo gvožđe (6.8 umol/l) , holesterol (3.4 mmol/l) i "blaga upala uveta" - koja nikakve simptome nije imala. Terapija: Ferrum lek 100 mg i Amoksiklav 625 mg.
    Treći put simptomi se ponavljaju početkom jula. Identični prethodnim, uz jaču glavobolju i vrtoglavicu. Kako sam se u međuvremenu zaposlio, izgubio pravo na vojno osiguranje i dobio civilno, otišao sam u dom zdravlja. Tamo su mi, bez ikakvih dodatnih testova, dijagnostifikovali upalu ždrela, uz terapiju Jugocilin 5 x 1600000 i 2x Dexason, u vidu injekcija. Nakon terapije, stanje se smirilo (simptomi su nestali znatno ranije).
    Četvrti put se ponavlja prošlog vikenda, uz simptome najjačeg intenziteta. Kako je glavobolja bila veoma jaka, a temperatura visoka (38.6) odveli su me u hitnu pomoć (jer sam ja bukvalno jedva hodao). Tamo sam pregledan, dao krv (rezultati su priloženi u vidu slike - test 1) i zbog jake glavobolje dijagnostifikovana mi je upala sinusa. Odmah sam primio injekciju, Jugocilin 1600000 i Diklofen. Napomenuću samo da se većeg dela boravka u hitnoj pomoći ne sećam. Sutradan (subota) sam u domu zdravlja primio još jedan Jugocilin. U ponedeljak sam, kako bih produžio terapiju koja mi je prepisana u hitnoj pomoći ponovo dao krv (rezultati su u priloženoj slici, test 2) . Nakon toga, primio sam još tri jugocilina i time je moja terapija završena.
    Ono što me brine je što se sve ovo ponavlja već duže vremena, što u vojnoj bolnici nisu uspeli da nađu uzrok pored svih onih testova, i što se u domu zdravlja nisu ni potrudili da nađu uzrok. Postoji li neki dodatni test koji bi trebalo da obavim, kako bih konačno našao uzrok svega ovoga i uspešno ga otklonio? Šta mi predlažete?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 31. 08. 2009.
    • Poštovani,
      U rezultatima od 22. 8. Povećane su vrednosti leukocita i to granulocita što ukazuje da je najverovatnije u pitanju bakterijska infekcija, što potvrđuje i to da ste dobro odreagovali na jugocilin. 24. 8. Svi rezultati su normalni. Predložila bi vam da uradite aso test, takođe da se ponovo javite infektologu, a bilo bi dobro da odete i kod reumatologa na pregled.
      Pozdrav

Ostavite komentar